Przecież każdy lubi czasem napić się trochę wina do uroczystego obiadu albo piwa podczas oglądania emocjonującego meczu. Dlaczego diabetycy nie mogą pić alkoholu i powinni jednak minimalizować spożycie napojów wyskokowych? A może dozwolone jest wypicie niewielkiej ilości alkoholu? Jaki wpływ ma alkohol na gospodarkę węglowodanową, której działanie jest już wystarczająco zaburzone w chorobie, jaką jest cukrzyca?

Gospodarka węglowodanowa w cukrzycy

Cukrzyca to – krótko mówiąc – choroba metaboliczna, w której organizm nie jest w stanie prawidłowo przyswajać i wykorzystywać energię z glukozy. Wskutek braku syntezy insuliny (hormonu obniżającego stężenie glukozy we krwi) lub przez nieodpowiednią wrażliwość komórek na insulinę dochodzi do hipo– lub hiperglikemii, czyli odpowiednio do zbyt niskiego i wysokiego stężenia cukru we krwi.

Takie nieprawidłowości w gospodarce węglowodanowej, zwłaszcza jeśli są niekontrolowane ze strony chorego, mogą prowadzić do wielu poważnych powikłań. Należy do nich przede wszystkim niszczenie naczyń krwionośnych, co skutkuje zaburzeniami pracy czy niewydolnością wszystkich narządów w organizmie diabetyka.

Dlaczego diabetycy nie mogą pić alkoholu?

Alkohol może działać na organizm cukrzyka dwojako. Jeśli mowa o czystym alkoholu, to jego działanie jest hipoglikemizujące. Przykładami tak działających trunków są: wódka, tequila, whisky, gin. To bardzo zdradliwa substancja, ponieważ niedocukrzenie często pojawia się dopiero po jakimś czasie od spożycia napojów wyskokowych, nierzadko dopiero nocą, gdy atmosfera zakrapianej imprezy opada wraz z ulatniającą się nietrzeźwością. Za takie działanie odpowiada wątroba, której jedną z ról jest magazynowanie glikogenu i jego uwalnianie w razie hipoglikemii. Alkohol jest natomiast dla organizmu, cóż – trucizną. Wątroba zatem ma także za zadanie metabolizować tę truciznę, a skupiając się na tym w pierwszej kolejności, nie jest w stanie efektywnie uwalniać do organizmu glikogenu. Nawet zastrzyk z glukagonu może nie pomóc pijanemu diabetykowi w ciężkiej hipoglikemii, bo za rozkład zawartości zastrzyku odpowiedzialna jest… wątroba właśnie.

Alkohol a hiperglikemia

Chętniej wypijamy też alkohole z dodatkiem węglowodanów w postaci soku, likieru, napoju, coli, smakowego syropu itp. Takie substancje – najczęściej wina, piwa, cydry, likiery, kolorowe drinki – mogą z kolei wpływać na organizm przeciwnie, wzmagając glikemię u chorego. Zwykle spożycie tych trunków wiąże się z koniecznością obliczenia i podania odpowiedniej ilości insuliny. A przecież w stanie nietrzeźwości łatwo o tym zapomnieć… Hiperglikemia wiąże się z pojawieniem się we krwi ciał ketonowych, natomiast chory może kontrolować tę kwestię dzięki innowacyjnym urządzeniom – glukometrom z funkcją wskazywania poziomu ciał ketonowych we krwi. Taka funkcja znajduje się w glukometrze VivaChek™Ino. Mówiąc o tym urządzeniu, warto wspomnieć, że jednocześnie charakteryzuje się ono tym, że wyraźnie i wprost sygnalizuje choremu sytuację wystąpienia hipoglikemii. Tym bardziej przydatne jest w przypadku nietrzeźwości.

CZYTAJ:  Cukrzyca - co jeść, a czego nie?

Ile więc można, jeśli w ogóle? Standardy zezwalają na spożycie do 30 g czystego alkoholu na dobę (dla mężczyzn) oraz 20 g dla kobiet.

Bezalkoholowe drinki

Czy istnieje konieczność dochodzenia do tej granicy? Otóż nie. Czy istnieją przepisy na klasyczne, ale niskokaloryczne i – co najważniejsze – bezalkoholowe drinki? Tak! Aby stworzyć pina coladę w takiej wersji, należy połączyć sok ananasowy, wodę gazowaną, trochę soku z cytryny oraz aromat lub zmielone wiórki kokosowe. Nie można tu też zapomnieć o dodaniu lodu. Świetnie smakują także „drinki” z wody gazowanej z dodatkiem pokrojonych owoców – taki koktajl imituje szampana z owocami. Można też skorzystać ze specjalnego, bezalkoholowego wina – aby uzyskać ciekawy drink z tym produktem, wystarczy zblendować wybrane owoce z tym bezalkoholowym… alkoholem. Takie wina bez alkoholu można zakupić w internecie lub hurtowniach. Jest to także doskonały wybór sam w sobie – kieliszek ma ok. 70 kcal, a przy tym zawiera prozdrowotnie działające związki, jak polifenole i flawonoidy.

CZYTAJ:  Cukrzyca a prawo jazdy

W niedużej ilości alkohol nie powinien doprowadzić do poważnego stanu u diabetyka. Natomiast należy pamiętać o tym, by nie wybierać najsłodszych trunków (słodkich win, likierów, nalewek, drinków) i na bieżąco mieć kontrolę nad własną glikemią, a w razie potrzeby uzupełniać węglowodany. Chyba nie trzeba też wspominać i tym, by nie pić alkoholu na pusty żołądek – to nie jest wskazane nawet u zdrowych osób.

Podsumowując – picie alkoholu nie procentuje.

Źródło:

Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, „Diabetologia Praktyczna” 2018, tom 4, nr 1.

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ