Początkiem jesieni w sklepach zaczynają powoli pojawiać się dynie. Mnogość dostępnych odmian zachwyca różnorodnymi kształtami, rozmiarami oraz zabarwieniem skórki. Każda odmiana ma swój charakterystyczny smak i aromat. Z miąższu dyni można przygotować wiele ciekawych dań, a nawet wypieków. Jednak czy cukrzycy mogą jeść dania z dynią? Dynia a cukrzyca – co powinieneś wiedzieć?

Właściwości dyni

Dynia charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Oznacza to, że przy niskiej kaloryczności – 32 kcal/100 g miąższu dyni – zawiera znaczne ilości witamin, składników mineralnych oraz substancji o działaniu prozdrowotnym. W pomarańczowym miąższu znajdują się witaminy: C, E, B1, B2, B3, kwas foliowy oraz cynk, wapń, potas, magnez i selen. Dotyczy to również pestek, które są szczególnie bogate w cynk, witaminę E oraz fitosterole. Intensywny kolor dynia zawdzięcza karotenoidom, a w szczególności ß-karotenowi, który jest prekursorem witaminy A. Karotenoidy charakteryzują się korzystnym wpływem na organizm człowieka. Działają antyoksydacyjnie i zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym nowotworów.

W badaniach naukowych stwierdzono, że ekstrakt z pestek dyni korzystnie wpływa na profil glikemiczny i insulinowy u osób z cukrzycą typu II. Cynk zawarty w pestkach dyni zapobiega przerostowi prostaty oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia jej nowotworu. Przedmiotem badań naukowych jest również miąższ dyni. W jednym z badań sprawdzano wpływ wyizolowanego z miąższu heteropolisacharydu (PCE-CC). Zaobserwowano, że dieta zawierająca ten związek wpływa na zmniejszenie poziomu glikemii, poprawę lipidogramu, a także regenerację uszkodzonych wysp trzustkowych. Sugeruje to, że regularne spożywanie zarówno pestek, jak i miąższu dyni korzystnie wpływa na stan organizmu cukrzyków.

CZYTAJ:  Cukrzyca – co jeść na kolację?

Dynia a cukrzyca

Jadłospis diabetyków powinien opierać się na produktach nieprzetworzonych oraz o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Jednocześnie sprawdzając tabelę wartości indeksu glikemicznego w żywności (IG), można zauważyć, że IG dyni wynosi 75, a IG pestek dyni 24. Klasyfikuje to miąższ dyni jako produkt o wysokim IG. Spożywanie produktów o wysokim IG powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Na podstawie tych danych można niepotrzebnie wyeliminować dynię ze swojego jadłospisu.

Dlaczego niesłusznie? Otóż oprócz indeksu glikemicznego dla wielu produktów ustala się także ładunek glikemiczny (LG). Ładunek glikemiczny bierze pod uwagę zarówno indeks glikemiczny, jak i ilość węglowodanów w produkcie. Ze względu na znaczną zawartość wody w miąższu dyni jej LG wynosi zaledwie 3. Pozwala to stwierdzić, że zjedzenie samej dyni czy posiłku z jej dodatkiem nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dodatkowo połączenie dyni z produktami będącymi źródłem tłuszczu lub białka oraz z innymi produktami o niskim IG sprawia, że obniża się indeks glikemiczny całego posiłku. Ze względu na wiele cennych właściwości dyni diabetycy nie muszą martwić się relacją dynia a cukrzyca i mogą bez obaw sięgać po to zdrowe warzywo.

CZYTAJ:  Dlaczego diabetycy chudną?

Z dyni możesz przygotować wiele dań. My polecamy kaszę gryczaną z kurczakiem, dynią i pomidorami.

Składniki:

1 filet z kurczaka,
1 woreczek kaszy gryczanej,
1 puszka pomidorów,
150 g dyni,
1 cebula czerwona,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka papryki słodkiej,
1 łyżeczka curry,
2 liście laurowe,
½ łyżeczki kuminu,
½ łyżeczki kozieradki,
3-4 gałązki kolendry,
szczypta soli i pieprzu,

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dynię obierz i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę podsmaż na oliwie z dodatkiem liści laurowych, curry i kuminu. Gdy będzie szklista wyjmij liście i dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę. Podsmażaj kilka minut i dodaj pomidory, by kurczak się w nich poddusił. Razem z pomidorami dodaj dynię oraz pozostałe przyprawy. Całość gotuj do momentu aż dynia będzie miękka, co jakiś czas mieszając. Powstały sos połącz z kaszą i udekoruj listkami kolendry.

 

Źródła:

  1. Ball S., Naturalne substancje przeciwnowotworowe, Medyk, 2000.
  2. Bharti S.K. et al., Tocopherol from seeds of Cucurbita pepo against diabetes: validation by in vivo experiments supported by computational docking, J Formos Med Assoc, November 2013; 112(11): 676-690.
  3. Duke J.A., The Green Pharmacy, St. Martin Press, 1997: 150-167.
  4. Stephens J.M., Pumpkin Cucurbita spp. University of Florida, November 23, 2014.
  5. Younis U.M., African Cucurbita pepo L.: properties of seed and variability in fatty acid composition of seed oil, Phytochemistry, May 2000; 54(1): 71-75.
  6. Zhang Y. et al., Effects of polysaccharide from pumpkin on biochemical indicator and pancreatic tissue of the diabetic rabbits, Int J Biol Macromol, November 2013; 62: 574-581.

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ