w , ,

Gdzie nie można pracować, chorując na cukrzycę?

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, która ma wpływ na wiele aspektów życia codziennego. I chociaż sama choroba nie może być przyczyną dyskryminacji lub nierównego traktowania w pracy, to jednak istnieją zawody podwyższonego ryzyka niewskazane dla diabetyków. Dowiedz się, gdzie nie można pracować, chorując na cukrzycę.

Czy cukrzyca oznacza rezygnację z pracy zawodowej?

Cukrzyca, chociaż jest uciążliwą chorobą, nie musi wiązać się z rezygnacją z pracy. Co więcej, osoby chore mają szereg przywilejów, takich jak prawo do 7-godzinneg dnia pracy – co daje 35 zamiast 40 godzin pracy tygodniowo – i 10 dodatkowych  dni urlopu. Wielu diabetyków nie korzysta jednak z tych przywilejów i nie przyznaje się do choroby w obawie o utratę pracy. Warto jednak wiedzieć, że pracodawca nie może nikogo dyskryminować z tytułu choroby.

Osoby chore na cukrzycę mogą wykonywać normalną pracę zawodową w wielu sektorach przemysłu i biznesu. Istnieją jednak zawody, gdzie niezbędne jest zachowanie szczególnej uwagi, a także odpowiednie predyspozycje zdrowotne i psychoruchowe. Takich zawodów, gdzie nie można pracować, chorując na cukrzycę, jest wiele, ale decyzja o tym powinna być podejmowana zawsze indywidualnie dla każdego przypadku i na podstawie opinii lekarskiej. Chory z lekką cukrzycą może wykonywać więcej czynności niż pacjent z zaawansowanymi powikłaniami przewlekłej cukrzycy.

Gdzie nie można pracować, chorując na cukrzycę?

Do zawodów niewskazanych dla diabetyków można zaliczyć:

  • prace związane z bezpieczeństwem publicznym;
  • zawodowe kierowanie pojazdami, zwłaszcza przewozy pasażerskie, ciężarowe, taksówkami, kierowanie pociągami naziemnymi i kolei podziemnej;
  • przewóz niebezpiecznych substancji oraz dużych ładunków;
  • praca w służbach mundurowych i ratowniczych;
  • zawody związane z lotnictwem cywilnym: piloci, kontrolerzy ruchu, personel pokładowy;
  • służba więzienna, ochroniarska, policja;
  • zawody uznawane za szczególnie niebezpieczne, np. prace przy maszynach, na wysokościach, przy wysokich napięciach, w hutach, górnictwie, na torach kolejowych oraz innych, związanych z dużym ryzykiem wystąpienia wypadków.

Do niezalecanych, ale możliwych do wykonywania prac, pod warunkiem przejścia indywidualnej oceny predyspozycji zdrowotnych, należą prace:

  • w odosobnieniu;
  • wiążące się z możliwością zaburzenia diety chorego, np. kucharz, cukiernik, piekarz;
  • związane ze zwiększonym wysiłkiem fizycznym i zmianowym czasem pracy.

Skoro już wiesz, gdzie nie można pracować, chorując na cukrzycę, należy zastanowić się, dlaczego istnieją takie bariery? Są one związane przede wszystkim z ryzykiem utraty świadomości chorego w przypadku błędu dietetycznego lub leczniczego. Niedocukrzenie w pracy może grozić utratą lub ograniczeniem świadomości, co stanowi zagrożenie dla życia bądź zdrowia samego pracownika, ale też innych osób. Dlatego każdy pracownik chorujący na cukrzycę musi przestrzegać zasad kontroli cukrzycy i jest zobowiązany do poinformowania pracodawcy o chorobie.

Warto również stosować dietę online oraz sprawdzić swój BMR.

Diabetyk musi mieć przy sobie glukometr i powinien wykonywać regularne pomiary glikemii zgodnie z zaleceniami lekarskimi. Urządzeniem rekomendowanym dla osób aktywnych fizycznie jest glukometr VivaChek™Ino Smart– prosty w obsłudze, idealny dla młodych, aktywnych cukrzyków, którzy cenią sobie komfort, nowoczesność i możliwość kompleksowego monitorowania swojego stanu zdrowia.

Źródła:

  1. Mariusz Kulig: „Aktywność zawodowa chorych na cukrzycę”; katowice.pip.gov.pl; https://katowice.pip.gov.pl/pl/f/v/6597/Aktywnosc%20zawodowa%20chorych%20na%20cukrzyce.pdf.
  2. Daniel Mieczkowski: „Cukrzyca. Czy ta choroba stygmatyzuje pracownika?”; Rynek Zdrowia; http://www.rynekzdrowia.pl/Uslugi-medyczne/Cukrzyca-Czy-ta-choroba-stygmatyzuje-pracownika,114190,8.html.
  3. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, 2016, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne; „Dawna Diabetologia Praktyczna” 2016, tom 5, suplement A.

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ

dlaczego diabetycy nie mogą pić alkoholu

Dlaczego diabetycy nie mogą pić alkoholu?

norma ISO EN 15197:2015

Wytyczne i standardy ISO EN 15197:2015