w ,

Kwasy omega-3 w walce z insulinoopornością i tkanką tłuszczową

kwasy omega 3

Kwasy tłuszczowe omega-3 to grupa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą kwas α-linolenowy (ALA) oraz długołańcuchowe kwasy tłuszczowe: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Kwas ALA nie jest syntetyzowany przez człowieka, więc musi być dostarczany z pożywienia, natomiast EPA i DHA są syntetyzowane z kwasu ALA. Jakie jest ich znaczenie dla organizmu człowieka, a zwłaszcza w walce z insulinoopornością i tkanką tłuszczową?

Kwasy omega-3 i ich wpływ na zdrowie

Aby cieszyć się dobrym zdrowiem należy zadbać o to, by w diecie znalazło się miejsce dla kwasów omega-3, których głównym źródłem są morskie ryby, owoce morza i glony.

  • Kwas alfa linolenowy ALA jest silnym antyoksydantem, spowalnia glikację białek i jest podstawą do syntezy długołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
  • Kwas eikozapentaenowy EPA ma pozytywny wpływ na układ sercowo naczyniowy.
  • Kwas dokozaheksaenowy DHA jest składnikiem budulcowym tkanki nerwowej.

Kwasy omega-3:

  • obniżają poziom triglicerydów we krwi, co zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia,
  • korzystnie wpływają na ciśnienie krwi,
  • wspomagają pracę mózgu,
  • hamują nadmierną wrażliwość immunologiczną,
  • chronią przed otyłością poprzez hamowanie lipogenezy,
  • zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę,
  • mają wiele innych korzystnych działań.

Kwasy omega-3 a insulinooporność i tkanka tłuszczowa

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mają szczególne znaczenie w prewencji oraz w leczeniu cukrzycy. Regularne stosowanie kwasów omega-3 w odpowiedniej dawce reguluje profil lipidowy i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Kwasy omega-3 u osób otyłych mogą pośrednio wpływać na redukcję tkanki tłuszczowej, poprzez zwiększenie poziomu leptyny i zmniejszenie apetytu.

W kontekście ochrony przed cukrzycą kwasy omega-3 korzystnie wpływają na zmniejszenie insulinooporności tkanek. U osób otyłych, oprócz kwasów w diecie, wskazana może być dodatkowa suplementacja w celu poprawy insulinowrażliwości. Kwasy omega-3 pomagają w lepszej kontroli glikemii, co pozwala na szybsze i skuteczniejsze wyrównanie cukrzycy.

Do samokontroli glikemii polecamy system everchek®MAX, przeznaczony zarówno dla młodych i aktywnych cukrzyków, jak i osób starszych.

Naturalne źródła kwasów omega-3

Na zawartość kwasów omega-3 w diecie trzeba zwracać szczególną uwagę, gdyż zazwyczaj dostarczamy znacznie więcej kwasów omega-6 niż omega-3, podczas gdy stosunek ten powinien wynosić pomiędzy 1:2 a 1:5 (na 5 łyżek omega-6, 1 łyżka omega-3). Tymczasem w przeciętnej diecie stosunek ten wynosi 12:1, 20:1, a w niektórych sytuacjach nawet 40:1.

Kwasy omega-3 znajdziemy w:

  • tłustych morskich rybach: łososiu, makreli, śledziu, tuńczyku, pstrągu;
  • morskich glonach;
  • olejach roślinnych: rzepakowym, lnianym, arachidowym, sojowym, z orzechów włoskich;
  • migdałach i orzechach włoskich.

Według Instytutu Żywności i Żywienia dobowe zapotrzebowanie na kwasy EPA+DHA dla osoby dorosłej wynosi 250 mg. W przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz diabetyków zapotrzebowanie to wzrasta i wynosi nawet do 600 mg/dobę.

Zapotrzebowanie na kwasy omega-3 zazwyczaj może zostać bez problemu pokryte z diety, wystarczy spożycie 2 dużych ryb w ciągu tygodnia. Dietę warto też wzbogacić o oleje roślinne, orzechy i siemię lniane. Jednak osoby, które z różnych względów nie mogą w pełni pokryć zapotrzebowania oraz osoby zagrożone rozwojem cukrzycy powinny rozważyć suplementację zgodnie z zaleceniami lekarza.

Źródła:

  1. Katarzyna Marciniak-Łukasik, Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, 2011, 6 (79), s. 24 – 35.
  2. Monika Dudzisz-Śledź, Andrzej Śledź, Piotr Jażdżewski, Nienasycone kwasy tłuszczowe a zdrowie człowieka, Borgis – „Medycyna Rodzinna” 4/2006, s. 78-81.
  3. Luiza Napiórkowska, Edward Franek1, Insulinooporność a stan przedcukrzycowy, Borgis – „Postępy Nauk Medycznych” 2/2017, s. 84-88.
  4. Zygmunt Zdrojewicz, Michał Adamek, Artur Machelski, Ewa Wójcik, Wpływ kwasów tłuszczowych (omega) zawartych w rybach na organizm człowieka, Borgis – „Medycyna Rodzinna” 3/2015, s. 137-143.
  5. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2017, s. 76-87.

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ładowanie…

0

Comments

0 comments

glukometr VivaChek

Programy i aplikacje do sczytywania wyników. Pomoc w analizie dla lekarza i pacjenta

zjawisko brzasku, wschód słońca

Hiperglikemia poranna i zjawisko brzasku