w

W jaki sposób zrobić samemu płyn do dezynfekcji ?

Z powodu wybuchu epidemii koronawirusa COVID-19 doświadczamy ograniczeń dostępności środków do dezynfekcji oraz środków ochrony osobistej. Wykonanie płynu dezynfekującego lub żelu antybakteryjnego w warunkach domowych nie powinno sprawić nam problemu przy założeniu, że zostanie on wykonany we właściwych proporcjach.
W tym celu możemy wykorzystać informacje wprost z Światowej Organizacji Zdrowia, która dokładnie podaję jak należy go wykonać w domu, aby był skuteczny i bezpieczny. Wykonanie takiego płynu może okazać się przydatne nie tylko w dobie koronawirusa, ale również wtedy gdy nie mamy bezpośredniego dostępu do wody i mydła.

Aby zrobić 1 litr płynu dezynfekującego rekomendowanego przez WHO, będziemy potrzebowali:

• 833 ml 96% alkoholu etylowego (spirytus)
• 110 ml wody destylowanej lub przegotowanej
• 15 ml 98% glicerolu (gliceryna)
• 42 ml 3% wody utlenionej (zwalcza przetrwalniki bakterii)
• zakręcany pojemnik o pojemności 1 litra

Najważniejsze w samodzielnym wykonaniu płynu antybakteryjnego jest zachowanie odpowiedniego składu i proporcjonalnego udziału poszczególnych elementów w całej objętości. Pozwoli nam to na otrzymanie skutecznego produktu, który nie wywoła podrażnienia naszej skóry lub co gorsze nie poparzy jej. Bardzo ważnym składnikiem naszego płynu będzie gliceryna. Będzie ona pełniła dwie podstawowe funkcję w naszym płynie. Po pierwsze ma ona własności nawilżające skórę. Po drugie posiada zdolności homogenizowania, czyli tworzenia jednorodnej mieszaniny ze substancji, które w warunkach normalnych nie mieszają się ze sobą.

Procedura poprawnego wykonania płynu dezynfekującego:

  1. Wlej alkohol do czystego zakręcanego pojemnika. Pojemnik może być plastikowy lub szklany.
  2. Dodaj wodę utlenioną, glicerynę oraz całość uzupełnij wodą .
  3. Koniecznie zakręć szybko pojemnik, aby zapobiec parowaniu.
  4. Bardzo delikatnie potrząśnij pojemnikiem z cieczą.
  5. Odstaw pojemnik na minimum 72 godziny i gotowe!
  6. Chcąc skutecznie zdezynfekować ręce – niewielką ilość płynu rozprowadź na dłoniach i między palcami.

Pełną publikację WHO dotyczącą wykonania płynu do dezynfekcji znajdziesz w linku: publikacja WHO

Bibliografia

  1. Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne: Farmakopea Polska VIII. Warszawa: Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, 2008, s. 3491. ISBN 978-8388157-53-0.
  2. Podręczny słownik chemiczny, Romuald Hassa (red.), Janusz Mrzigod (red.), Janusz Nowakowski (red.), Katowice: Videograf II, 2004, s. 147, ISBN 83-7183-240-0.

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ

Cukrzyku zostań w domu !!!

Profilaktyka 40 plus