Chorujesz na cukrzycę i jednocześnie prowadzisz aktywny tryb życia? A może informacja o chorobie spadła na Ciebie niedawno i nie wiesz, jak można połączyć ten fakt z Twoimi dotychczasowymi nawykami – a szczególnie z częstymi wyjazdami i podróżami? Nie martw się, cukrzyca to nie wyrok!

Cukrzyca tak naprawdę nie jest żadną przeszkodą w podróży i chorzy mogą przemieszczać się za pomocą różnych środków transportu w zasadzie bez ograniczeń. Ważne jest jedynie, by przed wyjazdem zadbać o stabilne stężenie glukozy we krwi i ewentualnie poznać warunki, jakie panują w kraju czy miejscu, do którego się udajemy.

Cukrzyca w podróży – o czym trzeba pamiętać?

Leki i przyrządy pomiarowe

Pamiętaj, by na wyjazd zabrać ze sobą leki i przyrządy pomiarowe. Zaplanuj ilości, jakie będą Ci potrzebne i spakuj leki z nawiązką. Nie zapomnij o wszelkich szczegółach: insulinie, lekach, penach, igłach do pena, a także o glukometrze wraz z nakłuwaczem i lancetami, bateriami oraz paskami testowymi. Do tego warto zaopatrzyć się w gaziki odkażające. Jeśli korzystamy z pompy insulinowej, poza elementami urządzenia, warto pamiętać o zapisaniu numeru telefonu do serwisu pomp. Co ważne, by móc zabrać ze sobą pompę i leki trzeba mieć zaświadczenie o chorobie od lekarza prowadzącego. Dla pewności warto mieć je w wersji anglojęzycznej lub w języku, jakiego używa się w kraju, do którego się udajemy.

Bagaż podręczny

Przygotowane leki i urządzenia zabierz w podręcznym bagażu. Nie jest to duży problem, gdy wybieramy się w podróż autem czy autokarem – zawsze łatwiej dostać się do bagażnika w tych środkach transportu. Natomiast w przypadku podróży samolotem – cóż, nie ma możliwości, by w kryzysowej sytuacji skorzystać z zawartości walizki z luku bagażowego. A do tego istnieje ryzyko zagubienia bagażu… Lepiej zatem się zabezpieczyć, trzymając ów cenny ładunek przy sobie. Ponadto w luku bagażowym może panować zbyt niska lub za wysoka temperatura, która spowoduje dezaktywację insuliny.

Niektóre glukometry np. VivaChek™Ino Smart wyposażone są w wytrzymałe i wodoodporne etui. Dzięki temu nie musisz się martwić, że glukometr ulegnie uszkodzeniu w podróży czy zniszczeniu na plaży lub w czasie górskich wędrówek.

Odpowiednia temperatura insuliny

W odniesieniu do poprzedniego punktu: należy zadbać o odpowiednie przechowywanie insuliny, szczególnie podczas wyjazdów w okresie letnim. Warto w tym celu zaopatrzyć się w przenośną, małą lodówkę turystyczną. Zapas insuliny najlepiej przechowywać w temperaturze od 2 do 8 st. C. Nie można jej natomiast zamrażać ani stosować w przypadku ponownego rozmrożenia. Istnieją także specjalne, niewielkie pokrowce na wstrzykiwacze do insuliny, które z powodzeniem nadają się do wykorzystania w podróży. W przypadku wymiany insuliny, która przechowywana była wcześniej w lodówce należy wyjąć ją 1-2 godziny przed użyciem.

Przekąski

Do ich przewozu również przyda się lodówka. Cukrzycy powinni zawsze mieć przy sobie jakąś przekąskę, która spowoduje szybkie podwyższenie stężenia glukozy we krwi. Należy zadbać – podobnie jak w kwestii leków czy insuliny – by ich ilość przewyższała nieco zapotrzebowanie zaplanowane na dany wyjazd. Nie dajmy się zaskoczyć chorobie.

CZYTAJ:  Jak wykonać pomiary cukru glukometrem?

Regularne pomiary

Niech wojaże po świecie nie sprawią, że zapomnimy o regularnym dokonywaniu pomiaru glukozy we krwi. Taka samokontrola z pewnością przełoży się na satysfakcję z podróży nie tylko chorego, ale i jego współtowarzyszy. Zwiększy bezpieczeństwo i zmniejszy ryzyko złego samopoczucia w czasie wycieczki.

 

Źródło:

  • Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę. Diabetologia Praktyczna. 2017, t.3
  • szkolacukrzycy.pl/szkoly/0/10/cukrzyca.pdf [dostęp z dn. 2.02.2018 r.]

Artykuł został opracowany we współpracy z firmą Hand-Prod Sp. z o.o.

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ