Kwasica i śpiączka mleczanowa pojawia się w wyniku niedoboru insuliny
i nadmiernego powstawania związków ketonowych, co sprzyja powstawaniu mleczanu.
U osób z cukrzycą częstymi towarzyszącymi chorobami są choroby nerek, wątroby, choroba niedokrwienna serca, które wpływają na gromadzenie się mleczanu.
Leczenie powinno rozpocząć się jak najszybciej tuż po ustaleniu rozpoznania.
W pierwszej kolejności należy: przeciwdziałać hipoksji i hipoksemii, wyrównać odwodnienie oraz przeciwdziałać nadmiernemu tworzeniu się mleczanu.
Kwasica mleczanowa typ A jest inaczej określana jako beztlenowa i powstaje w rezultacie niedotlenienia tkanek.
Kwasica mleczanowa typ B jest nazywana tlenową. Wywołują ją przyczyny inne niż niedotlenienie tkanek. Może powstać w wyniku niewydolności wątroby lub nerek.
Najczęstszą przyczyną kwasicy u pacjentów z cukrzycą jest stosowanie nieodpowiednich dawek metforminy lub zatrucie alkoholowe.
W ramach zapobiegania występowania kwasicy mleczanowej – należy przyjmować leki zgodnie z wytycznymi od lekarza oraz pamiętać o regularnym sprawdzaniu pracy nerek.
Nie zwlekaj już dziś zbadaj swoje nerki!!!!