Spożycie produktu o wysokim indeksie glikemicznym zwykle powoduje gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi. To z kolei wywołuje znaczny wyrzut insuliny do krwi w celu obniżenia wartości glikemii. Hipoglikemia reaktywna to stan następujący czasami po tym, jak zadziała insulina. Pojawia się wówczas, gdy wartość glikemii ulegnie obniżeniu bardziej niż tylko do wartości wyjściowej.

Niedocukrzenie bez cukrzycy

Hipoglikemia reaktywna pojawia się zwykle u osób niechorujących na cukrzycę, w czasie 3-5 godzin po posiłku. Dlatego też na hipoglikemię reaktywną zwykło się mówić także: hipoglikemia poposiłkowa. Objawy tego stanu są łatwe do rozpoznania przez pacjenta i często występują w populacji ogólnej.

W zdrowym organizmie, gdy glikemia po posiłku nieco wzrośnie, następuje jej bardzo łagodne obniżanie się do poziomu, z którego wystartowała. Natomiast u osób, które doświadczają hipoglikemii poposiłkowej, glukoza we krwi wzrasta po posiłku dość znacznie, po czym gwałtownie i nadmiernie wartość ta się obniża. Jest to niewłaściwa reakcja organizmu na spożyty posiłek zawierający węglowodany. Wówczas dochodzi do niedocukrzenia i do objawów z nim związanych: wzmożonego apetytu i pragnienia, drżenia rąk, podenerwowania i niepokoju, bólu głowy, osłabienia i senności.

Niedocukrzenie nawet u zdrowej osoby można zbadać za pomocą glukometru. Dla osób niezbyt zaawansowanych w obsłudze tych urządzeń bardzo polecany jest sprzęt evercare®. Nie trzeba w nim kodować pasków, wystarczy niewielka próbka krwi do wykonania badania, a do tego zapisuje on ostatnie pomiary, dzięki czemu można monitorować zmiany glikemii w ostatnim czasie.

CZYTAJ:  Cukrzyca – co jeść na kolację?

Zapowiedź cukrzycy

Dlaczego dochodzi do takiego zjawiska? Otóż taki stan może być wynikiem operacji (resekcji żołądka czy jelita cienkiego). Może być to też etap przedcukrzycowy, zatem po zauważeniu objawów hipoglikemii reaktywnej należy jak najszybciej udać się na badania. Najczęściej jednak hipoglikemia reaktywna występuje u osób bez wspomnianych schorzeń – jest to hipoglikemia reaktywna idiopatyczna, samoistna. Może być efektem opóźnionego, ale jednocześnie dość znacznego działania insuliny w organizmie po spożyciu posiłku bogatego w węglowodany.

Hipoglikemia reaktywna – sprawdź, czy ją masz

Diagnostyka laboratoryjna hipoglikemii reaktywnej obejmuje zwykle badania związane z gospodarką węglowodanową. Nie ma co prawda w Polsce dokładnych, oficjalnych wytycznych odnoszących się typowo do hipoglikemii poposiłkowej, tym niemniej korzysta się ze standardów dotyczących monitorowania czy wykrywania cukrzycy.

Najczęściej wykonywanym testem diagnostycznym w kierunku hipoglikemii reaktywnej jest przedłużony test obciążenia glukozą, w którym monitoruje się glikemię po 120, 150, 180 i 240 minutach od podania 75g roztworu glukozy. U osoby zdrowej szczyt działania insuliny powinien pokrywać się z momentem największego wchłaniania węglowodanów (najwyższej wartości glikemii). Natomiast osoby z hipoglikemią reaktywną charakteryzują się przesunięciem w czasie między tymi dwoma markerami.

CZYTAJ:  Na czym polega krzywa cukrowa?

Niestety, nie ma leków, które redukowałyby częstotliwość lub moc występowania hipoglikemii poposiłkowej. Kluczem w tej sytuacji jest odpowiednie postępowanie dietetyczne. Właściwy dobór produktów i zmiana składu diety to pierwsze kroki do redukcji występowania objawów niedocukrzenia. Jak to zrobić? Przede wszystkim należy wybierać węglowodany złożone i unikać cukrów prostych. Trzeba usunąć z diety słodycze, słodkie napoje, białe pieczywo, biały ryż, makaron z białej mąki. Należy zastąpić je pełnoziarnistymi produktami zbożowymi i świeżymi owocami. Ważną kwestią jest komponowanie posiłków ze wszystkich rodzajów makroskładników: węglowodanów, białek i tłuszczów. Oznacza to, że nie powinno się jeść dań, w których są niemal tylko produkty węglowodanowe, np. makaron z warzywami, słodka bułka, pieczywo posmarowane dżemem. Podstawą jest też regularne spożywanie posiłków i unikanie długich okresów między nimi.

Co jednak robić, gdy już wystąpi hipoglikemia reaktywna? Cóż, jedynym sposobem na pozbycie się nieprzyjemnych objawów jest przyjęcie niewielkiej porcji węglowodanów prostych – na przykład kawałka czekolady, kilku suszonych owoców. Istotne jest, by mimo wzmożonego apetytu podczas epizodu niedocukrzenia się nie przejadać, by nie powtórzyć tej niemiłej sytuacji.

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ