Naukowcy z Northwestern University w Chicago, poinformowali, że spożywanie śniadania przed 8:30 rano może przyczyniać się do obniżenia ryzyka cukrzycy typu 2. Informacje te były przedstawione w ramach konferencji online ENDO 2021 organizowanej przez Endocrine Society.
„Zaobserwowaliśmy, że osoby, które zaczynały spożywać posiłki wcześniej w ciągu dnia, miały niższy poziom cukru we krwi oraz mniejszą insulinooporność, bez względu na to, czy ograniczały czas spożywania posiłków do 10 godzin w ciągu dnia, czy też rozkładały posiłki na 13 godzin” – mówi autorka badań dr Marriam Ali z Northwestern University w Chicago.
W badaniach brało udział 10 575 osób, które zostały podzielone na trzy grupy. Podział ten był związany z okresem przyjmowania pokarmu w ciągu dnia – krócej niż 10 godzin, 10-13 godzin oraz ponad 13 godzin. Następnie uczestników podzielono dodatkowo na podgrupy w zależności od tego czy śniadanie spożywali przed czy po 8:30 rano.
Niższy poziom insulinooporności występował we wszystkich grupach u osób, które spożywały śniadanie przed 8:30 rano.
„Sugeruje to, że czas spożywania pierwszego posiłku ma większy wpływ na czynniki metaboliczne niż długość okna czasowego, w którym jemy” – zauważa dr Ali.
Źródło: naukawpolsce.pap.pl
Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ
