Cukrzyca wiąże się z wieloma ograniczeniami, których przestrzeganie pozwala jednak na prowadzenie normalnego życia i zmniejsza ilość powodów do zmartwień w związku ze zdrowiem. Bardzo ważna w kontekście zdrowia diabetyków jest oczywiście dieta, zaś jednym z budzących kontrowersje elementów w jadłospisie cukrzyków jest ostatni z nich. Cukrzyca – co jeść na kolację?

O cukrzycy słów kilka

Tylko w Polsce na cukrzycę choruje aż około trzy miliony osób, a co trzecia z nich nawet nie zdaje sobie z tego sprawy! Z chorobą tą można żyć, jednak niezależnie od rodzaju wspomnianej przypadłości, kluczem w jej leczeniu jest stosowanie odpowiedniej diety. Na czym ona dokładnie polega?

Cukrzyca to choroba metaboliczna. Jej podstawowym znakiem rozpoznawczym jest zwiększone stężenie cukru we krwi. Przyczyną tego nadmiaru jest z kolei niedobór insuliny w organizmie.

CZYTAJ:  Woda – źródło zdrowia dla diabetyka

Dieta, czyli słowo-klucz w życiu cukrzyka

Jak w przypadku każdego pacjenta, tak również wśród cukrzyków obowiązuje zasada, zgodnie z którą jadłospis dobierany jest indywidualnie do potrzeb danego diabetyka. Menu zależne jest od wielu czynników, wśród których najważniejsze są:

  • płeć;
  • aktywność fizyczna;
  • masa ciała;
  • wiek;
  • wzrost;
  • przyjmowane lekarstwa;
  • pozostałe choroby.

W ciągu dnia posiłki powinny być równomiernie rozłożone, zaś przerwy pomiędzy poszczególnymi daniami nie mogą trwać dłużej niż trzy godziny.

Sama dieta cukrzyka musi zawierać węglowodany złożone, takie jak pełnoziarniste pieczywo i makarony, kasza gryczana oraz brązowy ryż. Bez tych składników organizmowi diabetyka zabraknie nie tylko skrobi, lecz również wartościowych źródeł energii. Jednocześnie wystrzegać się należy węglowodanów prostych, zwłaszcza słodyczy, których spożywanie jest dozwolone jedynie w obliczu nadmiernej ilości insuliny w organizmie na skutek jej wzmożonego wydzielania lub przyjęcia zbyt dużej dawki.

Bardzo ważna jest także obecność w diecie cukrzyka kwasów tłuszczowych omega – 3 i omega – 6. Ich źródłami są: ryby, oliwa z oliwek i nasiona słonecznika, natomiast ich podaż pozwala na zastąpienie w menu niekorzystnych dla diabetyków tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Jeżeli chodzi o proteiny, to jedna z najważniejszych zasad głosi, iż stosunek białek zwierzęcych do roślinnych powinien być jak najbliższy 1:1.

CZYTAJ:  Dlaczego diabetycy nie mogą pić alkoholu?

Kolacja dla cukrzyka

Przejdźmy wreszcie do kluczowego zagadnienia: co jeść na kolację będąc diabetykiem? Otóż przede wszystkim powinna ona być lekkostrawna i niezbyt kaloryczna. Oto kilka przepisów na dania, które można zaserwować na ostatni posiłek:

1. Pieczone bataty

200 g batatów po umyciu i obraniu należy pokroić i piec na blaszce przez 20 minut w temperaturze 220 ℃. Można podawać z kefirem (200 g).

2. Żytnie kanapki z wędzonym łososiem

Dwie kromki żytniego chleba na zakwasie i 50 g wędzonego łososia stanowi doskonały przepis na lekką kolację. W ramach urozmaicenia rybę można zmiksować z awokado w celu otrzymania pasty.

3. Sałatka caprese

Dwa pomidory należy pokroić w plastry i układać na talerzu na przemian z plastrami 50 g mozzarelli, najlepiej w towarzystwie bazylii i dwóch kromek razowego chleba.

4. Grillowana pierś z kurczaka

Porcja powinna być mniejsza od obiadowej: 80-100 g grillowanej piersi z kurczaka serwowanej z 20 g kaszy gryczanej i 200 g warzyw na patelnię.

Jak widać, przepisy na kolację dla cukrzyków nie różnią się szczególnie od tych polecanych osobom z prawidłową ilością cukru we krwi. Kluczem jest zbudowanie nawyku zdrowego odżywiania, dbania o indywidualne potrzeby oraz zwrócenie uwagi na wcześniejsze posiłki. Diabetycy nie muszą unikać węglowodanów w ramach ostatniego posiłku, o ile nie jest ich zbyt wiele i nie wyczerpali ich zapotrzebowania w ciągu dnia. Wobec tego, co w przypadku cukrzycy jeść na kolację? Wszystko, ale w granicach zdrowego rozsądku (i jadłospisu).

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ