Diabetycy to grupa chorych, którzy odczuwają objawy swojej choroby szczególnie w powiązaniu z żywieniem. Odpowiednia dieta w przypadku cukrzycy jest kluczowym czynnikiem warunkującym uregulowanie stężenia glukozy we krwi. Tym samym zapewnia dobre samopoczucie i mniej dalszych konsekwencji zdrowotnych. Czy jednak modna dieta bezglutenowa dla diabetyka jest dobrym rozwiązaniem?

Niewydolność organizmu

Cukrzyca – choroba bardzo charakterystyczna, jednocześnie coraz bardziej popularna – w negatywnym znaczeniu tego wyrażenia. Polega ona na nieprawidłowym metabolizmie węglowodanów, a więc głównego składnika pokarmowego. Wspomniane zaburzenia spowodowane są – w przypadku cukrzycy typu I – brakiem lub ograniczeniem wydzielania insuliny, natomiast w cukrzycy typu II mamy do czynienia z insulinoopornością tkanek, a więc ich niewrażliwością na krążącą we krwi insulinę (hormon obniżający stężenie glukozy we krwi).

Konsekwencją takich zaburzeń jest hiperglikemia, czyli przewlekle podwyższona wartość glukozy we krwi. Wraz z mijającymi latami cukrzyca może się pogłębiać i doprowadzić do wielu nieprawidłowości w funkcjonowaniu w zasadzie każdego układu w organizmie. Niekontrolowana choroba nierzadko skutkuje niewydolnością nerek, układu wzrokowego, sercowo-naczyniowego oraz nerwowego.

CZYTAJ:  Cukrzyca – co jeść na kolację?

(Nie)wygodna kontrola

Na szczęście cukrzyca jest chorobą, w której – przy pewnym wysiłku dotyczącym edukacji – pacjent i jego działania mają ogromne znaczenie. Regularne kontrolowanie stężenia glukozy we krwi połączone z odpowiednią dietą może zdziałać cuda. Co do pierwszej kwestii – najprostszym i najwygodniejszym rozwiązaniem jest posiadanie przez chorego glukometru. Te niewielkie urządzenia są niezwykle pomocne. Obecny rozwój technologiczny nie tylko pozwala im na sygnalizowanie zbyt niskiego czy za wysokiego stężenia glukozy we krwi. Teraz pacjenci mają możliwość zapisywania i przesyłania swoich wyników do komputera i szerokiego kontrolowania zdrowia. Wystarczy, że pacjent połączy się z Internetem z dowolnego urządzenia i będzie miał dostęp do zapisanej bazy wyników swoich pomiarów, analiz i statystyk. Takie udogodnienia wprowadzone zostały w glukometrach evercare®genius, z kolei przy użyciu glukometrów evercare®easy wszystkie informacje na temat wyników pomiarów możemy posiadać w telefonie.

Wielu pacjentów, na fali popularności diety bezglutenowej, sądzi, że to właśnie dieta bezglutenowa dla diabetyka jest wyjściem idealnym. Czy na pewno? Na czym polega ten typ diety?

Odpowiedni wybór w sklepie

W omawianej diecie bezwzględnie zabronione jest spożywanie produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień. Dla bezpieczeństwa warto unikać także owsa, a także pszenżyta, orkiszu oraz wszystkich produktów z dodatkiem wspomnianych zbóż. Za konieczność takich restrykcji odpowiada gluten, czyli grupa szczególnych białek. Zawarte w powyżej określonych zbożach, odpowiadają za gęstość, lepkość, elastyczność i zwartość powstających z nich produktów.

Dieta bezglutenowa, poza wspomnianym ograniczeniem, nie różni się od zwykłej, zdrowej i zbilansowanej. Natomiast należy pamiętać, że wykluczane w tej diecie zboża to główne źródło węglowodanów, dlatego trzeba zastąpić je innymi produktami pełnymi tego makroskładnika: ryżem, kaszą jaglaną, gryczaną, amarantusem czy komosą ryżową oraz mąkami z gryki, prosa, ryżu czy kukurydzy. Ponadto do produktów naturalnie bezglutenowych należą: ziemniaki, soja, tapioka, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także owoce i warzywa oraz mięso, tłuszcze, jaja, produkty mleczne (niskoprzetworzone).

CZYTAJ:  Dieta cukrzycowa i zalecenia dietetyczne

Dieta bezglutenowa dla diabetyka – tak czy nie?

Czy diabetyk powinien przestrzegać tej diety? Zdecydowanie nie jest to zalecenie Instytutu Żywności i Żywienia, ponieważ kwestia tolerowania glutenu przez organizm nie łączy się z chorobą, jaką jest cukrzyca. Dietę bezglutenową powinny bezsprzecznie stosować osoby chorujące na celiakię (wrodzoną nietolerancję glutenu), uczulone na wspomniane białka lub będące nadwrażliwe na nie. Oczywiście może okazać się, że u diabetyka akurat współwystępuje któreś z powyższych zaburzeń, jednak są to dolegliwości niezależne od siebie. Diagnostyka celiakii i pozostałych rodzajów zaburzeń trawienia glutenu polega na testach genetycznych, zbadaniu stanu jelit, określeniu, czy i jakie przeciwciała występują we krwi.

Co ważne dla diabetyka chcącego stosować dietę bezglutenową, to fakt, że produkty oznaczane na opakowaniach jako bezglutenowe są nierzadko bardzo przetworzone i charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Może się niestety okazać, że dieta bezglutenowa dla diabetyka będzie oznaczać więcej szkody niż pożytku.

 

Źródła:

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Celiakia i dieta bezglutenowa – praktyczny poradnik, Warszawa 2017.

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ