O ile na cukrzycę typu I nie mamy wpływu, to w przypadku cukrzycy typu II możemy zastosować profilaktykę. Jednak aby świadomie jej unikać, warto wiedzieć, jak powstaje cukrzyca. Czy wiesz, jakie czynniki zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy i kto kwalifikuje się do grupy podwyższonego ryzyka? To właśnie odpowiedzi na te pytania umożliwiają podjęcie odpowiednich działań zapobiegawczych.

Czym jest i jak powstaje cukrzyca?

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się występującą przewlekle hiperglikemią. Ze względu na przyczynę zaburzeń wyróżniane są dwa typy cukrzycy. Cukrzyca typu I ma podłoże autoimmunologiczne. Organizm atakuje komórki β wysp trzustkowych, które odpowiedzialne są za wydzielanie insuliny. Powoduje to ich uszkodzenie, w wyniku którego wydzielanie insuliny jest zaburzone lub niemożliwe. Z tego względu insulina musi być podawana przez całe życie osobie chorej na cukrzycę typu I. W przypadku cukrzycy typu II przyczyną może być zaburzenie wydzielania insuliny (które nie wynika z procesów autoimmunologicznych) lub zmniejszenie wrażliwości komórek na działanie insuliny. Cukrzyca typu II stanowi około 90% wszystkich przypadków cukrzycy.

Czynniki ryzyka wystąpienia cukrzycy

Wraz z wiekiem i na skutek procesów starzenia się organizmu obserwowane jest stopniowe upośledzenie tolerancji glukozy. Z tego względu częstotliwość występowania cukrzycy u seniorów jest wysoka. Jednak wiek to nie wszystko. Jak powstaje cukrzyca?

Do grupy ryzyka wystąpienia cukrzycy kwalifikuje się osoby spełniające jedno z wymienionych kryteriów:

  • wiek powyżej 45. roku życia,
  • nadwaga (BMI >25),
  • występowanie cukrzycy w bliskiej rodzinie,
  • przebyta cukrzyca ciążowa,
  • stwierdzona nieprawidłowa glikemia (przynajmniej raz),
  • niska aktywność fizyczna,
  • współistniejące zaburzenia metaboliczne (podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie),

Profilaktyka cukrzycy

Ze względu na dynamicznie rosnącą liczbę chorych na cukrzycę jej profilaktyka jest niezwykle ważna. Przede wszystkim należy regularnie wykonywać badanie stężenia glukozy we krwi. To najszybszy sposób, by zauważyć nieprawidłowości w gospodarce węglowodanowej. Zgodnie z zaleceniami osoby powyżej 45. roku życia powinny co 3 lata wykonywać badania w kierunku cukrzycy. W przypadku osób z grupy ryzyka badania powinny być wykonywane co roku. Częstotliwość jest niezależna od wieku danej osoby. Osoby z problemami z gospodarką węglowodanową oraz z podejrzeniem stanu przedcukrzycowego lub cukrzycy mogą kontrolować poziom glukozy również w domu. Glukometr CERA-CHEK™ 1 CODE to doskonałe narzędzie do regularnego sprawdzania glikemii. Wyróżniają go czytelny ekran, wygodne w obsłudze paski oraz szeroki zakres pomiaru od 10 do 900 mg/dL.

CZYTAJ:  Fizjoterapia w cukrzycy

Profilaktyka nie ogranicza się wyłącznie do wykonywania badań. Codziennie czynności i podejmowane wybory mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy. Co to znaczy? Przede wszystkim należy dbać o zbilansowaną i różnorodną dietę opartą na nieprzetworzonych produktach. Warto zwrócić uwagę na to, by jak najwięcej produktów miało średni lub niski indeks glikemiczny. Bardzo ważna jest regularna aktywność fizyczna oraz utrzymywanie prawidłowej masy ciała. Jeżeli już wiesz, jak powstaje cukrzyca, łatwiej będzie się przed nią uchronić.

 

Źródła:

  1. Definition and diagnosis of diabetes mellitus and intermediate hyperglycaemia. Report of a WHO/IDF consultation, 14 January 2006.
  2. LeRoith D. Beta-cell dysfunction and insulin resistance in type 2 diabetes: role of metabolic and genetic abnormalities, Am J Med 2002; 113 Suppl 6A: 3S–11S.
  3. Małecki M.T. Otyłość – insulinooporność – cukrzyca typu 2, Kardiologia Polska 2006, 64: 10 (supl. 6).
  4. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Diabetologia Praktyczna 2018, tom 4, nr 1.

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ