Nagły spadek cukru we krwi (hipoglikemia) to stan, którego trzeba unikać, gdyż jest niebezpieczny dla zdrowia. Daje natychmiastowe, negatywne skutki, które w krytycznej sytuacji mogą skończyć się śmiercią. Dlatego ważne jest monitorowanie glikemii, a w przypadku zbyt niskiego jej poziomu, szybka reakcja, która zapobiegnie utracie przytomności. Czy wiesz, jak podwyższyć cukier w hipoglikemii?

Norma cukru i kiedy zaczyna się hipoglikemia

Prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo wynosi od 70 do 99 mg/dl, a ok. 2 godziny po posiłku poniżej 140 mg/dl. Jeżeli stężenie glukozy we krwi spada poniżej 70 mg/dl, jest to sytuacja alarmująca.

Glikemię w przedziale 50-70 mg/dl można przeoczyć, gdyż objawy są zależne od pacjenta i obejmują gorsze samopoczucie, zmęczenie, spowolnienie reakcji. Przy stężeniu 30-50 mg/dl pojawiają się już wyraźne objawy, takie jak drżenie mięśni, kołatanie serca, problemy z koordynacją. Poniżej 30 mg/dl następuje utrata przytomności, a dalszy spadek cukru we krwi spowoduje śpiączkę cukrzycową.

CZYTAJ:  Najczęstsze grzechy diabetyka

Nagły spadek cukru we krwi jest niebezpieczny

Niski poziom cukru we krwi pojawia się z różnych powodów, najczęściej jest to błąd dietetyczny, może być też reakcją na nieprawidłowe leczenie, przyjęcie zbyt dużej dawki insuliny, niewłaściwe odchudzanie się, stres, zbyt duży wysiłek fizyczny itd. Więcej o przyczynach i objawach przeczytasz w materiale poświęconym hipoglikemii. Co w takim razie robić, gdy poziom cukru we krwi spadnie poniżej normy?

Jak podnieść cukier?

Jeżeli zauważysz u siebie lub u kogoś objawy niedocukrzenia, musisz zareagować szybko, tu naprawdę liczy się czas. W przypadku przytomnej osoby najlepszym rozwiązaniem jest wypicie przez nią słodkiego napoju – może to być posłodzona woda, słodzony napój typu cola, płynny cukier w saszetkach lub tabletki z glukozą do ssania. Można też stosować produkty stałe, np. świeży owoc o wysokim IG, łyżkę dżemu lub miodu. Poziom cukru powinien wrócić do normy w ciągu ok. 10-20 minut; jeżeli glikemia po tym czasie się nie zwiększyła lub ponownie zaczęła się zmniejszać, należy spożyć dodatkowo produkt z węglowodanami złożonymi, np. kanapkę z chudym białym serem.

Do tego, by podnieść cukier, nie nadają się produkty zawierające tłuszcze, które utrudniają wchłanianie węglowodanów. Dlatego nie należy podawać słodkich batoników, czekolady lub chleba z masłem.

Jak podwyższyć cukier, gdy dojdzie do utraty przytomności?

Jeżeli dojdzie do sytuacji, w której spadek cukru we krwi jest zbyt duży, a chory straci przytomność, wtedy nie wolno podawać mu napojów ani pokarmów. Nieprzytomnego należy ułożyć w pozycji bocznej bezpiecznej i wezwać pogotowie ratunkowe.

Alternatywnym rozwiązaniem w warunkach domowych jest podanie choremu zastrzyku z glukagonu (jeżeli ma go przy sobie). Należy jednak upewnić się co do stanu poszkodowanego i zmierzyć poziom glikemii przed podaniem zastrzyku. Zastosowanie glukagonu nie zawsze spowoduje powrót przytomności, dlatego mimo wszystko należy wezwać zespół ratownictwa medycznego, który poda glukozę dożylnie i oceni stan chorego.

CZYTAJ:  Woda – źródło zdrowia dla diabetyka

Jak zapobiegać nagłym spadkom cukru?

Diabetycy muszą pilnować poziomu glikemii i nie dopuszczać do sytuacji, w których pojawi się gwałtowny spadek cukru we krwi. Ważne jest przestrzeganie zaleceń dietetycznych, regularne monitorowanie glikemii, unikanie alkoholu i dbanie o zdrowy styl życia. Pacjenci mający tendencję do niedocukrzeń powinni zawsze nosić ze sobą informację na temat choroby, np. opaskę, karteczkę, a także tabletki z glukozą do ssania oraz ewentualnie glukagon.

Natomiast bliscy i opiekunowie diabetyka muszą zostać poinstruowani, jak podwyższyć cukier w sytuacji, gdy dojdzie do hipoglikemii. Glukometry evercare®genius, VivaChek lub Cera-Chek są intuicyjne i łatwe w obsłudze, dlatego rodzina czy znajomi diabetyka po krótkim przeszkoleniu bez problemu poradzą sobie z ich użyciem.

 

Źródła:

  1. Agnieszka Szypowska i in., Mam cukrzycę typu 1. Poradnik dla pacjenta i jego rodziny, Warszawa 2015, edycja 3.
  2. Alicja Szewczyk, Pielęgniarstwo diabetologiczne, Warszawa 2014, s. 115-126.
  3. Barbara Katra, Niedocukrzenie (hipoglikemia), portal mp.pl cukrzyca, https://www.mp.pl/cukrzyca/sytuacjeszczegolne/65984,niedocukrzenie-hipoglikemia.
  4. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, „Diabetologia Praktyczna 2018”, tom 4, nr 1.

 

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ