Każdemu mogą zdarzyć się małe odstępstwa od zaleceń. Niezależnie od tego, czy dopiero uczysz się żyć z cukrzycą, czy jesteś z nią za pan brat. Bardzo ważne jest, aby zdawać sobie sprawę z ich ewentualnych następstw i zminimalizować ich ilość. Jakie są najczęstsze grzechy diabetyka?

Zalecenia żywieniowe w cukrzycy

Podstawą diety osób z cukrzycą powinny być regularnie spożywane posiłki. Najlepiej, by było ich 5 lub 6. Posiłki powinny składać się w głównej mierze z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Są to produkty zawierające duże ilości błonnika, jak grube kasze, mąka razowa, makaron razowy, ryż brązowy oraz pieczywo razowe.

Jednocześnie mózg do prawidłowego funkcjonowania będzie potrzebował cukrów prostych i witamin zawartych w owocach. Z tego względu mogą one w niewielkich ilościach pojawiać się w diecie, ale zawsze w połączeniu z produktami zawierającymi białko lub tłuszcz. Obniży to indeks glikemiczny całego posiłku. Zgodnie z zaleceniami, w diecie powinno być jak najmniej produktów wysokoprzetworzonych i jak najwięcej warzyw. Należy zamienić smażone potrawy na gotowane, duszone i pieczone dania.

CZYTAJ:  Dieta bezglutenowa dla diabetyka

Zalecenia a rzeczywistość

Wprowadzenie wszystkich zaleceń naraz, szczególnie jeśli diametralnie różnią się od dotychczasowych przyzwyczajeń, może być trudne. Zmiana nawyków żywieniowych jest bardzo ważnym elementem leczenia cukrzycy. Realizacja zaleceń ułatwia kontrolę glikemii i pozwala zmniejszyć dawkę leku lub insuliny. Jednak nie ulega wątpliwości, że nawyki wypracowane latami mogą, szczególnie w stresujących sytuacjach, wziąć górę.

Częstym grzechem osób z cukrzycą jest podjadanie słodyczy przeznaczonych dla diabetyków. Nie powodują one wzrostu stężenia glukozy we krwi – jak standardowe słodycze – jednak spożywane w nadmiarze również mogą przyczynić się do wzrostu masy ciała. Z tego względu powinny być jedzone sporadycznie. Wiele osób ma problem z przestrzeganiem regularności posiłków. Rozwiązaniem może być przygotowywanie posiłków dzień wcześniej. Zaplanowanie posiłków pozwoli uniknąć sytuacji, gdy mimo głodu nie wiadomo, co można zjeść.

Dietetyczne grzeszki a leczenie cukrzycy

Nieregularne posiłki, podjadanie słodyczy, nawet tych dla diabetyków, a także produkty o wysokim indeksie jedzone samodzielnie wpływają na poziom glukozy we krwi. Będzie wiązało się to z wahaniami glikemii i koniecznością dodatkowych dawek leków lub insuliny. Jednocześnie częste wahania glikemii mogą sprzyjać rozwojowi powikłań.

CZYTAJ:  Cukrzyca - ciasta dla diabetyków

Najczęstsze grzechy diabetyka

Żywienie to nie jedyna kwestia, w której można lekko zgrzeszyć. Czy zdarzyło Ci się nie umyć rąk przed pomiarem? Czy zawsze pamiętasz o zmianie lancetów w nakłuwaczu? Czy zawsze domykasz fiolkę i sprawdzasz termin przydatności? Czy zdarzyło Ci się nie wykonać pomiaru ze względu na wyczerpaną baterię w glukometrze? A może po prostu zapomniałeś o wykonaniu pomiaru lub pomiarów? Z pozoru niewinne sytuacje mogą zaważyć na zdrowiu diabetyka.

Nieumyte ręce, a właściwie substancje znajdujące się na palcu czy niezmieniony lancet mogą zafałszować wyniki pomiaru. Może to spowodować niepotrzebną interwencję lekarską. Również niedomknięta fiolka lub przekroczenie terminu ważności mogą wpłynąć na wiarygodność pomiaru. Z kolei pominięty pomiar uniemożliwi szybką reakcję w przypadku hipo- lub hiperglikemii.

 

Literatura:

Medrela–Kuder E. Prawidłowa dieta w cukrzycy typu II jako forma rehabilitacji chorych.  Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 2011 , 62, 2

Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018.  Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego

Ciborowska H., Rudnicka A. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007 Wydanie IV poprawione

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ