Letnia pogoda sprzyja planom urlopowym. Każdy chce odetchnąć od codzienności, wyjechać gdzieś, choćby na kilka dni, i zrelaksować się w sposób, jaki najbardziej mu odpowiada. Nie ma przeciwwskazań do tego, by diabetyk wyjechał na dłuższy urlop, na przykład na zagraniczne wakacje albo chociaż na kilka godzin wyskoczył na plażę poopalać się i popływać. Nie ma przeciwwskazań pod warunkiem, że będzie pamiętał o kilku zasadach.
Czy upał może mieć wpływ na poziom cukru?
Odpowiedź pewnie niektórych zaskoczy, ale… tak. Upał oraz stres związany z wakacyjnymi przygotowywaniami, podróżą itp. mogą wpływać na glikemię. Wysoka temperatura to dla organizmu stres, który zwiększa wydzielanie kortyzolu i adrenaliny. Hormony te działają przeciwstawnie do insuliny. Upał, zwłaszcza długotrwały i wysoki, wystawiający organizm na znaczne przeciążenia, może powodować niecodzienne wahania wartości glukozy we krwi. Dlatego diabetyk wybierający się na wakacje do ciepłych krajów musi brać na to poprawkę. Może się okazać bowiem, że przy zachowaniu tych samych zasad dietetycznych i regularnym przyjmowaniu leków wartości glikemii będą zachwiane.
Przeczytaj także, jak przygotować się na wakacje.
Co diabetyk powinien mieć ze sobą w upalne dni?
Przede wszystkim glukometr oraz leki, zwłaszcza jeżeli wypoczynek będzie trwał więcej niż kilka godzin. Czy to wyjazd nad pobliskie jezioro, czy też kilkunastodniowy urlop za granicą, glukometr obowiązkowo musi znaleźć się w podręcznym wyposażeniu. Polecamy CERA-CHEK™ 1 CODE , który dzięki kompaktowej budowie i łatwości obsługi bez problemu może być zabierany na dłuższe i krótsze wyjazdy. Można go zintegrować z aplikacją na komputer, ale nie potrzebuje jej do działania, a dzięki alarmom i przypomnieniom diabetyk nie zapomni o konieczności wykonania pomiaru.
W upalne dni butelka z wodą dosłownie ratuje życie, a u diabetyków jest obowiązkowym elementem wypoczynkowej wyprawki. Organizm mocno się poci, przez co szybciej traci wodę. Odwodnienie skutkuje zagęszczeniem krwi i zwiększeniem stężenia glukozy we krwi.
Lody, lody dla ochłody i inne wakacyjne przyjemności spożywcze
Lato i lody to kapitalne połączenie. Po lody sięgają i dzieci, i dorośli, ale czy dla diabetyków stanowią równie dobrą przekąskę, czy raczej źródło problemów? Do podobnych letnich przyjemności można zaliczyć też: sorbety, mrożone napoje owocowe, shaki i wiele innych. Są one przepełnione cukrem oraz tłuszczem i znacznie zwiększają poziom glukozy we krwi. U osób z wyrównaną cukrzycą i prawidłową masą ciała nie są na liście produktów zakazanych. Jednakże osoby z nadwagą oraz mające problemy z ustabilizowaniem glikemii nie powinny po nie sięgać.
Przy wyborze letnich przekąsek warto wybierać te bez zbędnych dodatków, najlepiej czyste lody bez polewy, bitej śmietany, posypek itd. Należy pamiętać o przeliczaniu wymienników węglowodanowych.
Wymienniki węglowodanowe w lodach – 100 g produktu
- śmietankowe – 1,6 WW
- czekoladowe – 1,8 WW
- waniliowe – 1,6 WW
- kawowe – 1,6 WW
- truskawkowe – 1,6 WW
- jogurtowe z truskawkami – 2,3 WW
- sorbet z czarnych porzeczek – 18 WW
- sorbet cytrynowy – 25 WW
- sorbet z mango – 18,9 WW
- sorbet z truskawek – 20 WW
- sorbet z malin – 18 WW
- Big Milk śmietankowy (62 g) – 1,3 WW
- Big Milk z polewą czekoladową (60 g) – 1,1 WW
- Big Milk Cookie (50 g) – 2,2 WW
- Oreo Sandwich (33 g) – 1,6 WW
- Chocolate Vanilla Milka (101 g) – 3,1 WW
Źródło: https://www.mp.pl/cukrzyca/dietaiwysilek/143071,lody-w-diecie-chorego-na-cukrzyce
Letni wypoczynek i rozleniwienie skłaniają do nieco mniej restrykcyjnego przestrzegania diety. Kiełbasa z grilla i zimne piwo, choć są kuszące, to jednak przestrzegamy przed ich wpływem na glikemię. Zwłaszcza alkohol i napoje energetyczne mogą bardzo niekorzystnie wpływać na glikemię oraz na samopoczucie – odwadniają, wypłukują elektrolity i zwiększają poziom glikemii. Kiełbasa to nie jest jedyna potrawa, jaką można przyrządzić na grillu, istnieje wiele smacznych i zdrowszych alternatyw, jak chociażby grillowane ryby czy warzywa. Oczywiście wszystko z umiarem i trzymając rękę na pulsie, a właściwie na glukometrze.
Źródła:
- Paulina Augustyn, Lody w diecie chorego na cukrzycę, portal internetowy mp.pl dla pacjentów.
- Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Diabetologia Praktyczna 2018, tom 4, nr 1: 1-94.