Suplementy diety mogą uzupełniać braki witamin i minerałów w codziennej diecie, ale nigdy nie powinny zastępować zbilansowanych posiłków. Ponieważ u diabetyków może dochodzić do niedoborów niektórych składników, przyjmowanie suplementów bywa uzasadnione, jednak tylko po konsultacji z lekarzem. Zalecenia kliniczne dla chorych na cukrzycę nie rekomendują suplementacji u osób bez stwierdzonych niedoborów. Z drugiej strony, niektóre substancje mogą wpływać na insulinowrażliwość tkanek, a tym samym na funkcjonowanie organizmu na różnych etapach rozwoju cukrzycy. Jak więc jest w rzeczywistości? Czy przyjmować suplementy w cukrzycy? A jeżeli tak, to jakie?

Suplementy a cukrzyca – czy mogą zapobiegać chorobie?

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, a jej wystąpienie poprzedzone jest rozwojem insulinooporności oraz stanem przedcukrzycowym, który stanowi istotny czynnik rozwoju cukrzycy typu 2. Profilaktyka obejmuje aktywność fizyczną oraz modyfikację diety, zapewniającą odpowiednią ilość składników odżywczych, witamin i minerałów.

Niektóre produkty spożywcze mogą mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu i obniżenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Należą do nich np.: Kwas a-liponowy, cynamon, morwa biała, kakao, zielona herbata, niektóre zioła, L-arginina, a także witaminy C, D, E. Wzbogacenie diety o te produkty w odpowiednich ilościach może korzystnie wpływać na insulinowrażliwość tkanek, zmniejszać ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego.

Suplementy przy cukrzycy typu 2 – jakie są wskazane, a jakich unikać?

Zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego określają, że suplementacja w cukrzycy preparatami witaminowymi jest niewskazana w sytuacjach, gdy nie stwierdza się niedoborów. Wszystkie składniki powinny być dostarczane w odpowiedniej ilości z pożywienia, a dopiero w przypadku stwierdzenia faktycznych niedoborów, po konsultacji z lekarzem należy rozpocząć suplementację. Wyjątkami są kwas foliowy u kobiet w ciąży oraz witamina D, której przyjmowanie powinno być zgodne z zaleceniami dla populacji ogólnej.

Chociaż suplementacja w cukrzycy nie jest zalecana, to jednak istnieje pewna grupa witamin i minerałów szczególnie istotnych dla cukrzyków. Powinny one znaleźć się w diecie diabetyków oraz osób zdrowych.

CZYTAJ:  Jak dbać o zęby w cukrzycy?

Przeczytaj więcej o cukrzycy typu 2

Witaminy i minerały niezbędne diabetykom:

  • Chrom – ze względu na udział w procesie utrzymywania optymalnego poziomu glukozy we krwi, wpływa na aktywność insuliny.
  • Cynk – bierze udział w metabolizmie węglowodanów.
  • Witaminy z grupy B, zwłaszcza B6, B12, B9 – mają korzystny wpływ na poziom homocysteiny we krwi oraz odgrywają ważną rolę w metabolizmie.
  • Witaminy C i E, cynk selen oraz inne przeciwutleniacze – wykazują działanie antyoksydacyjne i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.
  • Witamina E – ogranicza rozwój późnych powikłań cukrzycy oraz neuropatii cukrzycowych.

Jeżeli w badaniach zostanie stwierdzony niedobór składników, wtedy można sięgnąć po suplementy. Cukrzyca jest o tyle specyficzną chorobą, że nadmiar mikro- i makroelementów może być tak samo niebezpieczny, jak ich brak. Optymalnym źródłem wszystkich składników zawsze powinno być jedzenie. Przygotowanie smacznego i zbilansowanego posiłku jest zdrowsze i tańsze niż kupowanie opakowań często bardzo drogich tabletek. Nie zawsze konieczna jest suplementacja, a cukrzyca daje się dobrze kontrolować bez przyjmowania sztucznych witamin.

Trzeba pamiętać, że suplementy na cukrzycę nie zwalniają od konieczności dbania o dietę oraz regularnego wykonywania pomiarów poziomu glikemii. Polecamy glukometr VivaChek Ino Smart dla osób, które chcą mieć wszystko pod kontrolą.

Źródła:

  1. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Diabetologia Praktyczna 2018, tom 4, nr 1: 1-94.
  2. Aleksandra Gnalicka, Katarzyna Korzeniowska, Anna Jabłecka, Suplementacja diety w cukrzycy typu 2 w świetle najnowszych badań, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014, tom 5, nr 2, 71–76.
  3. Agnieszka Ratajczak, Marta Nawrocka, Monika Szulińska, Paweł Bogdański, Suplementy diety w leczeniu cukrzycy typu 2 – fakty i kontrowersje, Farmacja współczesna 2015; 8: 36-43.

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ