w ,

Dieta wegetariańska i wegańska a cukrzyca – korzyści i zagrożenia

Zdrowe żywienie jest jednym z podstawowych elementów zapobiegania i leczenia cukrzycy. Diabetycy muszą szczególnie zwracać uwagę na to, co jedzą i w jakich ilościach; muszą przeliczać wymienniki węglowodanowe, kontrolować poziom cukru i komponować posiłki tak, by zawierały odpowiednią ilość składników odżywczych, witamin i minerałów. Czy dieta wegetariańska albo dieta keto w cukrzycy jest wskazana?

Dieta wegetariańska a cukrzyca

Nie ma przeciwwskazań do tego, by większość ludzi stosowała dietę wegetariańską, cukrzyca nie jest wyjątkiem. Dieta ta, pod warunkiem odpowiedniego komponowania, zakwalifikowana jest jako zdrowa. Pewnym problemem może być jednak zastępowanie kalorii pochodzących z mięsa, kaloriami pochodzącymi z węglowodanów, co zwiększa ryzyko hiperglikemii. Wegetarianie muszą dbać o alternatywne źródła białka, by uniknąć zbyt dużej podaży węglowodanów. Niezbędna przy tym będzie precyzyjna kontrola glikemii, pozwalająca na szybkie wykrycie ewentualnych odstępstw od normy. Polecamy glukometr VivaChek Ino wraz z aplikacją GlucoWell, ułatwiającą m.in. tworzenie zaawansowanych raportów i statystyk.

Stosując różnego rodzaju diety, należy mieć na uwadze zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, określające zapotrzebowanie na składniki odżywcze: 40-50% posiłku powinno pochodzić z węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, 30-35% wartości energetycznej z kwasów tłuszczowych, a 15-20% – z białka. Źle skomponowana dieta wegetariańska i wegańska w cukrzycy może być szkodliwa nie tylko dla diabetyka, lecz również dla zdrowego człowieka.

Dieta wegetariańska w cukrzycy – jak ją stosować?

Rezygnacja z mięsa może stanowić element profilaktyki i zapobiegania cukrzycy, gdyż zmniejsza ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego. Jednak posiłki wegetariańskie przepełnione cukrami prostymi i tłuszczami nasyconymi mogą być równie niekorzystne, co każda inna, niezrównoważona dieta.

Dieta wegetariańska dla diabetyków nie może być zbyt kaloryczna (powinna być zgodna z indywidualnym zapotrzebowaniem kalorycznym), nie może opierać się wyłącznie na spożyciu węglowodanów, powinna zawierać minimum cukrów prostych oraz produktów wysoko przetworzonych.

Dobre źródła białka to m.in.: fasola, quinoa, nasiona dyni, ryby, nabiał, jaja. Najważniejszym źródłem składników odżywczych witamin i minerałów powinny być warzywa, natomiast z owocami należy uważać, ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny.

Weganizm a cukrzyca – czy da się to połączyć?

Dieta wegańska jest bardziej rygorystyczna niż wegetariańska i wiąże się z całkowitą rezygnacją ze spożywania produktów zwierzęcych. Jest wiele powodów, dla których ludzie sięgają po diety tego typu, najczęściej są to pobudki etyczne, zdrowotne, religijne lub filozoficzne. Weganizm, podobnie jak wegetarianizm, jest dietą zdrową pod warunkiem przestrzegania ściśle określonych zasad oraz uzupełniania ewentualnych niedoborów. Konieczna jest na przykład suplementacja witaminą B12.

Weganizm a cukrzyca – kto może stosować tę dietę?

Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki uznała, że tego typu dieta może być bezpiecznie stosowana przez dzieci, sportowców, kobiety w ciąży oraz diabetyków. Może też pomóc w walce z cukrzycą typu 2, otyłością, nadciśnieniem oraz chorobami układu krążenia. Stosowanie diety wegańskiej, wg badań Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego, pozwala na obniżenie poziomu hemoglobiny glikowanej HbA1c o 0,96%.

Dowiedz się więcej o hemoglobinie glikowanej

Podobnie jak w przypadku diety wegetariańskiej, istnieje ryzyko spożycia zbyt dużej ilości węglowodanów, dlatego diabetycy muszą szczególnie uważnie układać swoje plany żywieniowe. Weganizm przy cukrzycy w ciąży może przysporzyć pewnych problemów, ponieważ kobieta spodziewająca się dziecka ma zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Sprawdź kalkulator BMI – Powinna spożywać ok. 1,3 g białka na kilogram masy ciała, dlatego należy znaleźć dobre zamienniki białka pochodzenia roślinnego np.: tofu, mleko sojowe, zboża, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.

Źródła:

  1. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Diabetologia Praktyczna 2018, tom 4, nr 1: 1-94.
  2. dr n. med. Barbara Katra, Dieta dla wegetarianek i weganek z cukrzycą ciążową, portal mp.pl dla pacjentów.
  3. Daniel Śliż, Wojciech S. Zgliczyński, Jowita Szeligowska, Olga Rostkowska, Jarosław Pinkas, Modyfikacja zwyczajów żywieniowych w prewencji chorób cywilizacyjnych; Borgis – Postępy Nauk Medycznych 5/2016, s. 344-349.
  4. mgr Diana Wolańska, Białko w diecie wegan i wegetarian, portal mp.pl dla pacjentów.

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ

suplementy diety

Suplementy diety w cukrzycy – czy warto je przyjmować?

problemy ze skórą w cukrzycy, dłonie posmarowane kremem

Problem ze skórą w cukrzycy – niepokojące zmiany i ich przyczyny