Podobno wszystko jest dla ludzi. Czy w takim razie cukrzycy mogą, od czasu do czasu, pozwolić sobie na coś słodkiego?  Czy wystarczy zachować umiar, by móc delektować się domowymi wypiekami?

Czy cukrzycy mogą jeść ciasta?

Aromat świeżo upieczonego ciasta jest jednym z najprzyjemniejszych domowych zapachów. Od razu poprawia się apetyt i ciężko skupić się na czymś innym. Diabetycy ze względu na swoje schorzenie powinni unikać dań i produktów z dodatkiem cukru. Utrzymując stabilne wartości glikemii, zachowując umiar i przestrzegając na co dzień ustalonej diety, sporadycznie można skusić się na słodkie wypieki.

Zamienniki cukru

Obecnie znanych jest wiele zamienników cukru. Są one ogólnodostępne i można je kupić nawet w małych sklepach. Niestety nie wszystkie nadają się do stosowania przez cukrzyków. Bezpieczne i najczęściej wybierane to stewia oraz ksylitol. Obie substancje nie wpływają na indeks glikemiczny oraz stężenie glukozy we krwi po ich spożyciu. Niestety ze względu na właściwości antygrzybicze nie powinny być dodawane do wypieków z dodatkiem drożdży. Inaczej ciasto nie wyrośnie i możemy otrzymać zakalec. Do ciast, również tych z dodatkiem drożdży, można dodać mannitol lub erytrytol. Podobnie jak wymienione wcześniej substancje słodzące, również nie podnoszą stężenia glukozy we krwi i z powodzeniem nadają wypiekom słodki smak. W przypadku mannitolu należy pamiętać, że duża jego ilość może działać przeczyszczająco u osób wrażliwych na tę substancję.

Część osób, a szczególnie te z dobrze ustabilizowaną glikemią, decyduje się na dodatek miodu do wypieków. Jednak dodatek ten nie powinien przekraczać 30 g.

Z wyjątkiem stewii wymienione zamienniki cukru dodaje się w stosunku 1:1.  Stewia jest słodsza w smaku niż cukier, dlatego jej dodatek może być mniejszy.

CZYTAJ:  Kto jest zagrożony cukrzycą?

Przepisy na ciasta dla diabetyków

Ciasto jogurtowe z borówkami

125 g jogurtu,
4 łyżki ksylitolu,
4 łyżki oleju,
200 g mąki pełnoziarnistej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka,
125 g borówek.

Sposób przygotowania:

Białka oddziel od żółtek. Białka odłóż do lodówki, a żółtka utrzyj z ksylitolem. Gdy masa będzie jednolita, dodaj jogurt oraz olej i dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj masę ręcznie. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj z masą i borówkami. Ciasto przełóż do foremki i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 st. Celsjusza przez 25-30 minut.

Biszkopt czekoladowy z orzechami

150 g mąki pełnoziarnistej,
30 g mielonych nasion lnu,
20 g orzechów włoskich,
2 łyżki kakao,
½ tabliczki gorzkiej czekolady,
25 g stewii,
4 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Czekoladę i orzechy drobno posiekaj. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj po kolei żółtka, cały czas ubijajac. Na koniec dodaj stewię. Mąkę z proszkiem przesiej przez sitko i stopniowo dodawaj do masy. Całość mieszaj szpatułką. Na koniec dodaj kakao, czekoladę i orzechy. Biszkopt piecz przez około 35 minut w temperaturze 170 st. Celsjusza.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

200 g mąki pełnoziarnistej,
2 szklanki wody,
100 g płatków owsianych,
5 łyżek erytrytolu,
30 g świeżych drożdży,
100 g rabarbaru.

Sposób przygotowania:

Przygotuj zaczyn drożdżowy ze szklanki ciepłej wody, drożdży oraz łyżki mąki. W misce wymieszaj mąkę oraz płatki owsiane. Następnie dodaj zaczyn drożdżowy oraz resztę wody. Wszystko dokładnie wymieszaj do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie dodaj erytrytol i wymieszaj. Rabarbar obierz i pokrój na plasterki. Ciasto przełóż do foremki i na wierzchu ułóż rabarbar. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 45 minut.

CZYTAJ:  Cukrzyca - jakie ćwiczenia wybrać?

Literatura:

  1. Bugaj B. et al., Charakterystyka i prozdrowotne właściwości Stevia rebaudiana Bertoni, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2013, 3(88), 27–38.
  2. Gregersen S. et al., Antihyperglycemic effects of stevioside in type 2 diabetic subjects, „Metabolism“ 2004, 53(1), 73–76.
  3. Grembecka M., Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób
    człowieka, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2015, 48(3), 340–343.
  4. Nazir L. et al., Comparison of glycaemic response to honey and glucose in type 2 diabetes, „Journal of Pakistan Medical Association” 2014, 64(1), 69–71.
  5. Świąder K., Waszkiewicz-Robak B., Świderski F., Substancje intensywnie słodzące – korzyści i zagrożenia, Probl Hig Epidemiol 2011, 92(3): 392-396.
  6. Zdrojewicz Z., Kocjan O., Idzior A., Substancje intensywnie słodzące –
    alternatywa dla cukru w czasach otyłości i cukrzycy, „Medycyna Rodzinna” 2015, 2, 89–93.

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ