Nadchodzące lato to znak, że wkrótce rozpoczną się zbiory nie tylko zbóż, lecz również owoców, z których potem robi się przetwory na cały rok. Nie dla wszystkich jednak są one tak samo dostępne. Diabetycy zazwyczaj muszą obejść się smakiem. Na szczęście przepisy dla cukrzyków obejmują również przygotowywanie specjalnych dżemów.

Z jakich warzyw i owoców warto robić przetwory?

Cukrzyca charakteryzuje się przewlekłym, podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. W związku z tym osoby cierpiące na tę chorobę muszą unikać spożywania cukru. W owocach jednak cukry występują naturalnie. Dzięki temu nie trzeba dosładzać dodatkowo konfitur.
Jakie owoce przy cukrzycy najlepiej nadadzą się na przetwory? Wszystko zależy od konsystencji, jaka ma zostać uzyskana, sam proces obejmuje bowiem rozgotowanie owoców i odparowanie z nich wody. Najlepiej sprawdzą się kwaśne jabłka albo porzeczki, które zawierają bardzo dużo pektyn. To właśnie ich obecność umożliwia uzyskanie gęstego dżemu, który łatwo uzyskuje konsystencję żelu. Truskawki, rabarbar i wiśnie zazwyczaj trzeba posypać cukrem, by uzyskały odpowiednią konsystencję, ale zamiast tego można też użyć pektyn w proszku, które pozyskiwane są z jabłek. Innymi zagęstnikami, po które można sięgnąć, są guma ksantanowa i guma guar. Nie chcąc dodawać substancji zagęszczających, można zdecydować się na dłuższe smażenie.

Warzywa posiadają znacznie mniej cukru i niższy indeks glikemiczny, ale i w ich przypadku należy zachować czujność. Kukurydza albo dynia nie powinny być bowiem spożywane przez cukrzyków w większej ilości niż 80 g dziennie właśnie ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Z rozwagą należy też spożywać warzywa marynowane (groszek, paprykę, ogórki, kukurydzę), przy przetwarzaniu których znacznie wzrasta udział soli – ograniczanej w diecie przy często występujących wraz z cukrzycą: nadciśnieniu tętniczym i podwyższonym ryzyku chorób sercowo-naczyniowych.

Jakie zamienniki cukru do jakich przetworów stosować?

Owoce zawierają sporo cukru w składzie, dlatego nie trzeba dodatkowo dosładzać powstających z nich przetworów. Jeżeli jednak za bazę posłużyły porzeczki albo kwaśne jabłka i konfitura potrzebuje więcej słodyczy, oczywiście nie należy od razu sięgać po biały cukier. Zamiast niego najlepiej sprawdzą się zamienniki, takie jak fruktoza, również będąca cukrem, lecz w ograniczonych ilościach nie stanowiąca tak wielkiego zagrożenia jak jej buraczany odpowiednik.
Ksylitol to z kolei cukier z brzozy posiadający stosunkowo dużą moc słodzącą, więc nie trzeba dodawać go dużo. Podobnie z erytrytolem, innym rodzajem cukru z grupy polioli – alkoholi wielowodorotlenowych. Oba te produkty charakteryzuje niska kaloryczność i bezpieczeństwo użycia przez diabetyków.

Sprawdź także, jak przygotować grilla dla diabetyka

Najważniejsze zasady przygotowywania przetworów dla diabetyków

Ze względu na unikanie cukru trzeba się liczyć z tym, iż trudniej będzie zakonserwować przetwory. Owoce i warzywa muszą być zatem bardzo dokładnie przebrane i nawet te delikatnie nadpsute albo potłuczone trzeba wyeliminować. Owoce trzeba również wysmażyć bardzo dokładnie, cały proces może zająć nawet dwa dni. Pasteryzować konfitury trzeba – można to zrobić w piekarniku albo w wodzie, ale sam proces jest niezbędny. Można także wykorzystać proces janginizacji, czyli duszenia owoców w ich własnym soku, bez dodatku cukru. Przestrzeganie powyższych zasad pozwoli na zminimalizowanie udziału cukru w przetworach, a jednocześnie zapewni bezpieczeństwo ich spożycia.

Wszystkie naczynia, czyli słoiki, nakrętki, garnki i łyżki muszą być przed rozpoczęciem produkcji bardzo dokładnie wysterylizowane. Nie wolno także próbować wyrobów dwa razy tą samą łyżeczką, gdyż przenosi się w ten sposób zanieczyszczenie, a dodatkowo zawarte w ślinie enzymy mogą przyspieszyć psucie.

Stosując się do tych porad, można cieszyć się smakiem warzyw i owoców nie tylko latem, ale również za każdym razem, gdy sięgamy po przetwory. Warto jednak pamiętać, że niezależnie od pory roku i rodzaju spożywanych przetworów należy kontrolować glikemię. Bardzo prostym w użyciu, a jednocześnie dokładnym urządzeniem służącym do tego celu jest glukometr CERA-CHEK™ 1 CODE . Gwarantuje on wygodny i szybki pomiar, jest bardzo higieniczny, a do tego posiada szeroki zakres hematokrytu i może być stosowany w przypadku kobiet w ciąży czy dzieci.

Źródła:

2017 Guidelines on the management of diabetic patients. A position of Diabetes Poland. Clin Diabet 2017; 6, Suppl. p. 1-80.

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ