Herbatę i kawę pija się na całym świecie. Istnieje mnóstwo ich odmian, a w niektórych kulturach picie tych napojów urosło do rangi codziennego rytuału. Jedni wolą „małą czarną” lub kawę z mlekiem ze względu na działanie pobudzające, inni zieloną herbatę, która oczyszcza organizm, a jeszcze inni preferują tradycyjną czarną herbatę. A czy napoje te mogą mieć jakiś związek z cukrzycą? Okazuje się, że tak.

Kawa i cukrzyca – związek, który ma sens

Kawa przez pewien czas była uważana za niezbyt zdrową używkę o działaniu wyłącznie pobudzającym za to ze sporą ilością negatywnych skutków zdrowotnych. Obecnie odkrywa przed nami swoje drugie, lepsze oblicze. Jak wskazują badania, napój ten ma wiele korzystnych właściwości, a jedną z nich jest zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.

Badania  z 2002 roku przeprowadzone na grupie 17 tysięcy Holendrów wykazały, że picie 3-4 filiżanek kawy dziennie istotnie wpływa na redukcję ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 nawet o około 21%. Zwiększona dawka kawy do 5-6 filiżanek dziennie zmniejszała to ryzyko o 27%. Badania przeprowadzone przez naukowców z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego (Harvard School of Public Health – HSPH ) potwierdzają, że picie zwiększonej ilości kawy redukuje prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy w porównaniu do osób, które piją jej niewiele. Wystarczy wzrost spożycia już o 1 filiżankę kawy dziennie, by odczuć pozytywne skutki.

Trzeba jednak wyjaśnić, że to nie kofeina odpowiada za to działanie, a inne substancje, których jest w kawie nawet 900, między innymi: polifenole czy kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach; niacyna biorąca udział w biosyntezie insuliny, potas uczestniczący w metabolizmie węglowodanów czy lignany – silne przeciwutleniacze. Dzięki tym składnikom kawa nie tylko zapobiega rozwojowi cukrzycy, ale również wspomaga stabilizację glikemii. Ponieważ kawa – zarówno parzona, jak i rozpuszczalna – nie zawiera cukrów, bez problemu może być pita przez diabetyków. Również niewielka ilość mleka nie zaszkodzi. Natomiast kawa typu latte z dużą ilością mleka, zawierająca sporo laktozy powinna być już przeliczana na wymienniki węglowodanowe.

CZYTAJ:  Cukrzyca a sport. Sport to zdrowie?

Oczywiście warto wybierać dobrą, parzoną kawę z wysokiej jakości ziaren. Podobne działanie ma zarówno kawa kofeinowa, jak i bezkofeinowa, nie można natomiast zastąpić kawy napojami energetycznymi, które pozbawione są tych substancji, a w dodatku zawierają bardzo dużo cukru.

Herbata a cukrzyca

Herbata, zwłaszcza zielona, ma dużo antyoksydantów chroniących komórki organizmu, zawiera też dużo polifenoli ograniczających wchłanianie skrobi z przewodu pokarmowego, dzięki czemu jest przydatna w kontroli poziomu cukru. Zielona herbata jest wskazana zarówno diabetykom, jak i osobom zdrowym jako ochrona przed rozwojem cukrzycy, gdyż wspomaga redukcję masy ciała oraz zmniejsza insulinooporność.

Nie ma przeciwwskazań do tego, by diabetycy pili czarną herbatę, herbaty ziołowe i owocowe pod warunkiem, że napary te nie będą słodzone, a jeżeli już koniecznie muszą, to substancjami, które nie podnoszą glikemii.

Dowiedz się więcej o zastosowaniu ziół w leczeniu cukrzycy

Wszystko z umiarem, czyli co za dużo to niezdrowo

Mimo iż oba napoje wykazują pozytywne działanie tak w zakresie profilaktyki cukrzycy, jak i przy kontroli poziomu cukru, nie należy zapominać, że używki te mają również pewne działania niepożądane. Kawa zawiera kofeinę, a herbata teinę, które podnoszą ciśnienie krwi. Ponadto kawa może podwyższać poziom cholesterolu. Oba napoje mają właściwości moczopędne, co może działać odwadniająco oraz powodować wypłukiwanie minerałów i problemy z ich wchłanianiem. Ze względu na pobudzające działanie mogą występować również problemy ze snem. W ograniczonych ilościach kawa oraz herbata są korzystne dla zdrowia, ale nadużywanie ich nie jest wskazane.

Źródła:

  1. Joanna Walczyk, Wpływ picia kawy na rozwój cukrzycy typu 2, portal mp.pl.
  2. PAP, Kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy?, portal zdrowie.pap.pl, Id materiału: 935.
  3. R.M. Van Dam, E.J. Feskens: Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus, „Lancet” 2002, 360, s. 1477-1478.
  4. Zbigniew Wojtasiński, Kofeina zmniejsza ryzyko zgonu kobiet z cukrzycą, portal mp.pl insulinoterapia.
  5. Zygmunt Zdrojewicz, Karolina Grześkowiak, Marek Łukasiewicz, Czy picie kawy jest zdrowe?, Borgis – „Medycyna Rodzinna” 3/2016, s. 138-145.
CZYTAJ:  Jakie owoce są bezpieczne dla cukrzyka, a których powinien unikać?

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ