Lekarze pierwszego kontaktu i lekarze specjaliści np. diabetolodzy, kardiolodzy  biją na alarm – chorzy na cukrzycę umierają przede wszystkim na powikłania związane z sercem i układem krwionośnym – główną przyczyną zgonu diabetyków jest choroba niedokrwienna serca. W ten sposób umiera nawet 70% cukrzyków. Cukrzyca a choroby serca – ten związek, choć nieproszony, pojawia się u chorych niebywale często, ale dlaczego?

Cukrzyca to zbierająca coraz większe żniwo choroba metaboliczna, której powikłania wiążą się z uszkodzeniem czy zaburzeniem działania narządów, szczególnie oczu, nerek, a także serca i naczyń krwionośnych. To nie cukrzyca sama w sobie, a jej konsekwencje i powikłania są powodem zgonu pacjentów-diabetyków.

Cukrzyca – choroba całego organizmu

Cukrzyca w istocie jest chorobą naczyń krwionośnych. Wszystkie jej powikłania – czy to stopa cukrzycowa, czy neuropatia oraz retinopatia – są związane z niszczeniem drobnych żył transportujących krew w organizmie. Nadmiar glukozy we krwi powoduje zmiany w całym naczyniu krwionośnym, zarówno w śródbłonku, błonie podstawnej, jak i w środkowej. Hiperglikemia przyczynia się też do większej syntezy substancji powodujących sztywnienie naczyń, a do tego wzmaga procesy miażdżycowe. Ale skoro zniszczeniu ulegają naczynia krwionośne w oczach, nerkach czy układzie nerwowym, oczywistym powinno być, że bardzo narażony jest także układ krwionośny. Stąd też u cukrzyków często występują także zawały mięśnia sercowego, miażdżyca tętnic czy udar mózgu. Przepływ krwi jest wówczas utrudniony.  Blaszka miażdżycowa coraz chętniej odkłada się w naczyniach, staje się niestabilna i istnieje ryzyko jej oderwania powodującego zator naczyń.

Badania, badania i raz jeszcze – badania

Jak więc temu zapobiegać? Wbrew pozorom nie tylko gospodarka węglowodanowa i jej kontrola da nam pewność, że jesteśmy bezpieczni w kwestii chorób sercowo-naczyniowych. Nieodzowne jest, poza kontrolą glikemii, regularne sprawdzanie wartości takich markerów, jak: ciśnienie tętnicze, stężenie cholesterolu całkowitego i poszczególnych jego frakcji. Doskonale sprawdzi się tu evercare®easy – wielofunkcyjny system diagnostyczny, za pomocą którego zmierzymy nie tylko stężenie glukozy we krwi, ale także wartość cholesterolu i – co bardzo ważne w kontroli cukrzycy – ciała ketonowe. Do tego co 6-12 miesięcy warto wykonać EKG, a u osób powyżej 35. roku życia co 2 lata test wysiłkowy. Jak widać, cukrzyca a choroby serca to zagrożenia dla zdrowia, które można wspólnie kontrolować.

Jakie objawy mogą wzbudzać niepokój…

…oraz jakie czynniki ryzyka wzmagają pojawienie się powikłań sercowo-naczyniowych w cukrzycy? Przede wszystkim nieprawidłowe wartości w badaniu cholesterolu czy ciśnienia tętniczego powinny skierować nasze kroki do lekarza pierwszego kontaktu bądź diabetologa. Ryzyko powikłań zwiększa palenie papierosów i nadużywanie alkoholu, a także siedzący tryb życia, współwystępująca nadwaga lub otyłość oraz obecność białka w moczu.

Cukrzyca, choroba serca – co dalej?

Jak postępować, gdy u cukrzyka zdiagnozuje się chorobę układu sercowo-naczyniowego? Przede wszystkim kontrolować zarówno glikemię, jak i ciśnienie tętnicze i cholesterol wraz z jego frakcjami i triglicerydy. Należy wprowadzić umiarkowaną aktywność fizyczną, na przykład dłuższe spacery, jazdę na rowerze.

Ważnym elementem działającym obopólnie na gospodarkę węglowodanową oraz na stan układu krwionośnego jest także dieta. A ta powinna charakteryzować się produktami o niskim indeksie glikemicznym oraz o zredukowanej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.

Produktami wartymi zapamiętania przez każdego chorego i osoby mu bliskie są przede wszystkim wszelkie pełnoziarniste produkty zbożowe – kasze (gryczana, pęczak, jęczmienna gruboziarnista, bulgur), ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe oraz bulwy, łodygi i liście roślin. Co do świeżych produktów – warzywa z reguły mają niski indeks glikemiczny, więc te można spożywać bez obaw – za wyjątkiem gotowanej marchewki, buraków i dyni. Szczególnie ubogie w węglowodany są: brokuły, ogórek, kalafior, pomidory, rzodkiewka, seler, sałaty, szparagi, szpinak, kiszonki, dlatego te warto włączyć do codziennego menu. Natomiast owoce – tutaj warto zapamiętać, by szczególnie unikać owoców gotowanych i przetworzonych, a do tego ograniczyć banany, mango, papaję, arbuza oraz suszone owoce. Można natomiast korzystać z dobrodziejstw mniej słodkich owoców: kiwi, jabłek, jagód, cytrusów czy truskawek i malin. Należy przy tym nadmienić, że stosunek owoców do warzyw w diecie cukrzyka powinien wynosić 1:4. Czyli 1 część owoców i 4 części warzyw w całodziennym menu.

Co do tłuszczów i mięs, a to szczególnie ważne dla układu krwionośnego, wybieramy mięsa chude (głównie drobiowe, cielęce, chude części wołowiny, czasami schab wieprzowy), wykluczamy kaczkę, gęsi, inne części wieprzowiny czy wołowiny. Wybieramy tylko mięsa nieprzetworzone. Podobnie z rybami – wybieramy dorsza, morszczuka, tuńczyka czy rzadziej makrelę, łososia. Cukrzycy powinni unikać częstego smażenia, a oleje wybierać roślinne i przede wszystkim spożywać je na surowo (np. w sałatkach).

CZYTAJ:  Cukrzyca - ciasta dla diabetyków

Diabetyku, kontroluj się!

Jednak najważniejsze w tym wszystkim jest kontrolowanie glikemii. Tu z pomocą przychodzą urządzenia wielkości smartfona, które w kilka sekund mogą dać nam informację zwrotną o stężeniu glukozy we krwi. Mowa o innowacyjnych produkty evercare®, CERA-CHEK™ czy VivaChek. Wówczas wspominany związek – cukrzyca a choroby serca – będzie dla Ciebie bardziej znośny pod względem wspólnego życia.

CZYTAJ:  Cukrzyca - co jeść, a czego nie?

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ