Cukrzyca typu 2 ma ścisły związek ze współczesnym, niezdrowym stylem życia. Z jednej strony rozwój cywilizacyjny sprawia, że nowoczesne technologie ułatwiają życie, z drugiej zaś te same technologie powodują, że jesteśmy mniej aktywni, odżywiamy się gorzej i zapadamy na choroby, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu były jednostkowymi przypadkami. Dlaczego cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną?

Czy to już pandemia?

Od 1980 do 2014 roku zachorowalność na cukrzycę zwiększyła się czterokrotnie – pisaliśmy o tym w części pierwszej artykułu o cukrzycy. Dlaczego cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną i dlaczego to właśnie ona odznacza się tak szybkim tempem wzrostu zachorowań? Niestety to my sami za to odpowiadamy.

Styl życia, dieta i inne środowiskowe czynniki sprzyjające rozwojowi cukrzycy

Społeczeństwo krajów średnio- i wysokorozwiniętych można scharakteryzować jako: zabiegane, zestresowane, źle odżywiające się, niemające czasu na uprawianie sportu, prowadzące siedzący tryb życia. Według badania przeprowadzonego na zlecenie agencji PR Headlines Porter Novelli przez TNS Polska z 2012 roku zaledwie 40% Polaków przykładało wagę do prowadzenia zdrowego trybu życia, a ewentualną decyzję o zmianie stylu życia najczęściej podejmowało z powodu złego samopoczucia lub choroby.

Za taki stan rzeczy odpowiada wiele czynników, a jednym z nich jest niewielka świadomość społeczna tego, że brak ruchu czy zła dieta wiążą się nie tylko z nadwagą i zwiększonym ryzykiem chorób serca, ale też z wieloma innymi schorzeniami: cukrzycą, nadciśnieniem, chorobami układu mięśniowo-szkieletowego, nerwowego, krążenia itd.

Dlaczego cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną?

Aby zrozumieć, dlaczego właściwie cukrzyca jest tak wielkim problemem, należy zdać sobie sprawę z tego, że każdy żywy organizm jest siecią zależności, które wzajemnie na siebie oddziałują. Na przykład zła dieta i brak ruchu wpływają na odkładanie się tkanki tłuszczowej, co przyczynia się do rozwoju nadwagi, ale też nadciśnienia, chorób stawów, niedoborów witaminy D, chorób metabolicznych itd.

Otyłość powoduje insulinooporność organizmu, natomiast nadciśnienie przyspiesza i nasila powikłania cukrzycy. Zła dieta wpływa także na choroby tarczycy. Badania dowiodły, że istnieje związek pomiędzy chorobami tarczycy a cukrzycą. Zaleca się, aby osoby otyłe, chorujące na nadciśnienie lub na tarczycę, wykonywały regularnie przynajmniej raz w roku badania kontrolne stężenia glikemii. W przypadku zanotowania nieprawidłowości lekarz powinien zalecić prowadzenie dzienniczka glikemii i wykonywanie pomiarów domowym glukometrem, np. Cera-chek, będącym łatwym w obsłudze urządzeniem, rekomendowanym również dla kobiet w ciąży, zmagających się z problemem cukrzycy ciążowej.

CZYTAJ:  Dorosłość z cukrzycą – vademecum cukrzyka

Profilaktyka i promocja zdrowego stylu życia

Wielu zachorowaniom na cukrzycę typu 2 dałoby się zapobiec, gdyby pacjenci mieli świadomość tego, że sami są odpowiedzialni za tę chorobę. Gdyby tylko odpowiednio wcześniej zaczęli dbać o aktywność fizyczną i zmianę przyzwyczajeń żywieniowych, mogliby jej uniknąć. Dlatego działania promujące zdrowy styl życia są wręcz niezbędne, gdyż jeżeli nic się w tej kwestii nie zmieni, już wkrótce czeka nas rzeczywistość, w której nawet 1/10 populacji świata będzie zmagała się z cukrzycą. Czy już teraz wiesz, dlaczego cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną i dlaczego koniecznie musimy – my, jako społeczeństwo – podjąć skuteczne działania przeciwko jej dalszemu rozwojowi?

CZYTAJ:  Kto jest zagrożony cukrzycą?

Źródła:

  1. Andrzej Szczeklik, Piotr Gajewski; „Interna Szczeklika. Podręcznik chorób wewnętrznych 2012” Medycyna Praktyczna, Kraków 2012: 1322-1325.
  2. Headlines Porter Novelli; „Tylko 40% Polaków prowadzi zdrowy tryb życia”; dieta mp.pl; https://dieta.mp.pl/aktualnosci/72319,tylko-40-polakow-prowadzi-zdrowy-tryb-zycia.
  3. Marta Pacholczyk, Tomasz Ferenc, Jan Kowalski; „Zespół metaboliczny. Część I: Definicje i kryteria rozpoznawania zespołu metabolicznego. Epidemiologia oraz związek z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2”; Postępy Hig Med Dosw. 2008; 62: 530-542; http://www.phmd.pl/api/files/view/2804.pdf.
  4. Zbigniew Wojtasiński; „Coraz większa zachorowalność na cukrzycę w Polsce”; cukrzyca mp.pl; https://www.mp.pl/cukrzyca/aktualnosci/173001,coraz-wieksza-zachorowalnosc-na-cukrzyce-w-polsce.

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ