Wiele różnych czynników wpływa na zapotrzebowanie organizmu na witaminy. Bezpośredni wpływ na jego wysokość ma również masa ciała oraz jednostki chorobowe. Jak nadmierne kilogramy oraz problemy z insuliną wpływają na wchłanianie i wykorzystanie cholekalcyferolu? Witamina D a cukrzyca? Jaki jest między nimi związek? Zachęcamy do lektury.

Otyłość a witamina D

Zbyt wysoka masa ciała jest problemem powszechnym na całym świecie. Wskaźnik osób otyłych w społeczeństwie cały czas wzrasta. Dotyczy to również Polski. Otyłość wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi m.in chorobami układu sercowo-naczyniowego (choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, udar mózgu, zatorowość płucna), cukrzycą, dyslipidemią, chorobami autoimmunologicznymi, a nawet nowotworami złośliwymi. Ma ona wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym także na wykorzystanie dostarczanych witamin. Nie bez powodu w zaleceniach dotyczących dobowej dawki witaminy D jest podawana informacja, że dotyczy ona prawidłowej masy ciała. Wykazano, że osoby otyłe mają istotnie niższe stężenie 25(OH)D w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała. Nadprogramowe kilogramy upośledzają przyswajanie i wykorzystanie cholekalcyferolu. Tkanka tłuszczowa jest miejscem magazynowania witaminy D. W przypadku zwiększonej jej ilości, dostarczana do organizmu witamina D jest w pierwszej kolejności magazynowana. Dodatkowo podskórna warstwa tkanki tłuszczowej utrudnia transport cholekalcyferolu do krwiobiegu. Z tego względu, aby nie dopuścić do wystąpienia objawów niedoboru zaleca się osobom otyłym dwukrotnie, a w niektórych przypadkach nawet i trzykrotnie większe dawki witaminy D w porównaniu z tymi z oficjalnych zaleceń.

Witamina D a cukrzyca typu I

Ten typ cukrzycy  stanowi niecałe 10% wszystkich zdiagnozowanych typów. Schorzenie dotyczy w głównej mierze osób młodych, a ujawnia się najczęściej między 10. a 14. rokiem życia. Cukrzyca typu I jest spowodowana prawie całkowitym zniszczeniem komórek β trzustki przez przeciwciała. Proces ten jest zjawiskiem autoagresji tzn. przeciwciała mające na celu ochronę organizmu niszczą własne komórki. Wspomniane komórki β trzustki odpowiedzialne są za wydzielanie insuliny. Gdy zostaną zniszczone dochodzi do całkowitego braku insuliny. Udowodniono, że stężenie witaminy D w surowicy krwi ma bezpośredni wpływ na częstotliwość występowania cukrzycy u dzieci i młodzieży. Dodatkowo stwierdzono, że suplementacja witaminą D3 aż ośmiokrotnie obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu I oraz poprawia insulinowrażliwość.

CZYTAJ:  Kto jest zagrożony cukrzycą?

Witamina D a cukrzyca typu II

Jest to najczęściej występujący na świecie typ cukrzycy. Wyróżnia się dwie przyczyny występowania cukrzycy typu II: upośledzenie wydzielania insuliny oraz oporność na działanie insuliny. W pierwszym przypadku za występowanie schorzenia odpowiedzialne są czynniki genetyczne, a w drugim głównie otyłość i styl życia. Pierwszej przyczynie nie jesteśmy w stanie zapobiec, ale za to drugiej już tak. Wystarczy prowadzić aktywny tryb życia, pilnować należnej masy ciała oraz dbać o zbilansowaną dietę. Jak zostało to opisane wcześniej otyłość zwiększa zapotrzebowanie na witaminę D, a dodatkowe problemy z insuliną upośledzają jej wykorzystanie przez organizm. Może to prowadzić do wystąpienia objawów niedoboru nawet przy spożyciu ilości zgodnych z zaleceniami.

CZYTAJ:  Dlaczego cukrzyca uszkadza nerki?

Badania wykazały większe ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego i insulinooporności u osób z niedoborem tej witaminy. Dodatkowo prawidłowe jej stężenie w surowicy może opóźnić rozwój cukrzycy typu 2 u osób z nieprawidłowym stężeniem glukozy na czczo.

Źródła:

  1. Wąsowski M, Marcinowska-Suchowierska E: Efektywność uzupełniania niedoborów witaminy D u osób z otyłością, poprzez stymulację jej syntezy skórnej promieniami UVB. Postępy Nauk Medycznych 2012; 25, 1: 76-80.
  2. Blum M, Dolnikowski G, Seyoum E et al.: Vitamin D3 in fat tissue. Endocrine 2008; 33: 90-94.
  3. Kull M, Kallikorm R, Lember M et al.: Body mass index determines sunbathing habits: implications on vitamin D levels. Intern Med J 2009; 39: 256-258.
  4. Roth CL, Elfers C, Figlewicz DP et al.: Vitamin D deficiency in obese children and its relationship to insulin resistance and adipokines. J Obes 2011; ID 495101.

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ