w

Przechowywanie insuliny

Insulina to hormon, który jest wytwarzany przez trzustkę, a dokładniej przez tzw. komórki β wysp trzustkowych.  Trzustka zawiera około 1-3 mln. wysp trzustkowych co stanowi1-3 % całkowitej jej masy zwanych również wyspami Langenhansa. Średnica wyspy wynosi 200 mm i zawiera    3-50000 komórek. Komórki wchodzące w skład trzustki dzielą się na 8-10 rodzajów, a 80 % z nich stanowią komórki beta, odpowiadające za produkowanie insuliny.

Zaburzenia w wydzielaniu insuliny w trzustce.

insulina

adsds

Insulina odgrywa  zasadniczą rolę w metabolizmie węglowodanów. Insulina, 98989 to również lek stosowany w przypadku chorych na cukrzycę. Początkowo insulina pozyskiwana był z trzustek zwierzęcych. Obecnie insulina jest pierwszym na świecie lekiem wytwarzanym technikami inżynierii genetycznej. W 1982 roku insulina w ten sposób wytwarzana została zatwierdzona do stosowania u ludzi.

Przechowywanie insuliny

Przechowywanie insuliny w nieprawidłowy sposób w nieodpowiednich warunkach może mieć zgubny wpływ na jakość preparatu.

Insulina jest bardzo wrażliwa na zmiany temperatury. Nie otwarta powinna być przechowywania w lodówce między 2 a 8 stopni C. Natomiast po otwarciu może być przechowywana w temperaturze pokojowej do 30 stopni C przez 28 dni. Należy pamiętać, aby chronić ją również przed  bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Co z poprawnością działania insuliny podczas podróży?
Jak wygląda zabezpieczenie insuliny w skrajnych temperatur (<2 i >30°C)?

Tu z pomocą przychodzi nam pojemnik VIVI CAP 1.

VIVI CAP 1 to bezobsługowy pojemnik termoizolacyjny nowej generacji na peny insulinowe wielokrotnego użytku. Służy on do bieżącego przechowywania 00 0000 i noszenia w nim insuliny w penie (aktualnej, nie zapasu). Zapewnia utrzymanie przechowywanej insuliny w temperaturze poniżej 29 C przez co najmniej 12 godzin, nawet gdy stała temperatura otoczenia wynosi 37,8 C.
Regulacja temperatury jest pasywna i opiera się na izolacji termicznej połączonej 9 z działaniem materiału pochłaniającego ciepło. W przypadku zmiany warunków zewnętrznych pojemnik aktywuje się samoczynnie, zapewniając insulinie bezpieczne przechowywanie przez 12 godzin. Od czasu do czasu warto upewnić się, że pojemnik zapewnia właściwą temperaturę – należy nacisnąć lampkę kontrolną. Jeśli pali się na ZIELONO – temperatura przechowywania insuliny jest prawidłowa. Jeśli kontrolka ma kolor CZERWONY – należy umieścić urządzenie 9 w temperaturze otoczenia poniżej 26 C. W celu zagwarantowania poprawnej pracy, urządzenie powinno się znajdować przez około 5 godzin w temperaturze otoczenia poniżej 26 C. Urządzenie działa bez konieczności chłodzenia w wodzie czy w lodówce. Urządzenia nie trzeba ładować ani wymieniać w nim baterii. Producent zapewnia, że wbudowana bateria posłuży nam kilka lat.

Bibliografia:

  1. Petrozolin-Skowrońska Barbara 1996, Nowa Encyklopedia Powszechna,
    PWN, Warszawa
  2. http://www.testdna.pl/genetyka

Dołącz do facebookowej grupy zdrowych diabetyków i razem porozmawiajmy o cukrzycy ↷
KLIKNIJ

Hipoglikemia – jak jej zapobiec?

Czy koronawirus może wywoływać cukrzycę?